Gemeente Lelystad

Start 24-uurs opvang dak- en thuislozen in Lelystad

Nadat in maart 2005 de regionale avond- en nachtopvang voor dak- en thuislozen met 10
bedden in het Maerlant van start is gegaan, is maandag 17 maart het Leger des Heils met de
dagopvang gestart.

Behoefte

Overdag kunnen 20 mensen gebruik maken van de opvang. Daarmee is 24-uursopvang voor dak- en thuislozen in Lelystad een feit. Sinds de start in 2005 vaan de regionale avond- en nachtopvang voor dak- en thuislozen is gebleken dat er naast opvang in de avond en nacht ook behoefte bestaat aan dagopvang voor deze doelgroep.

Dagbesteding

De mensen die gebruik hadden gemaakt van een slaapplek stroomden 's ochtends weer uit de opvang en verspreidden zich dan over de stad. In de middag verzamelden de dak- en thuislozen zich weer in de omgeving van de opvang. De mensen zijn daardoor een belangrijk deel van de dag uit beeld bij de hulpverlening. Het hebben van een dagbesteding is bovendien een belangrijke voorwaarde voor het oplossen van de problemen waarmee dak- en thuislozen kampen.

De gemeenteraad heeft deze behoefte aan dagopvang onderkend en heeft middelen beschikbaar gesteld om aansluitend op de avond- en nachtopvang dagopvang mogelijk te maken. Ook centrumgemeente Almere heeft ten behoeve van dagopvang middelen beschikbaar gesteld.
---