Gemeente Someren


Verlichting in kassen 11-03-2008
Integraal Dorpsontwikkelingsplan Someren-Heide 01-03-2008 Resultaten onderzoek De Staat van de Gemeente 01-03-2008


Verlichting in kassen

In Someren zijn diverse gebieden waar tuinbouwkassen aanwezig zijn of worden opgericht. Afhankelijk van de teelt in de tuinbouwkassen, is extra belichting in deze tuinbouwkassen gewenst. Het gebruik van de zogenaamde assimilatiebelichting is aan regels gebonden, die zijn opgenomen in de vergunning ingevolge de Wet milieubeheer of het Besluit glastuinbouw. Bij de gemeente komen veel vragen binnen met betrekking tot deze assimilatiebelichting. In dit artikel geven wij meer informatie over deze verlichting.

Om het tekort aan zonlicht in de winterperiode op te vangen kan er in tuinbouwkassen voor gekozen worden om assimilatiebelichting toe te passen. Assimilatiebelichting is het toepassen van kunstlicht. De uitstraling van deze verlichting kan door omwonenden als vervelend worden ervaren.

Vooropgesteld kan worden dat assimilatiebelichting is toegestaan, als aan de voorschriften wordt voldaan. In zowel de algemene voorschriften van het Besluit glastuinbouw als de voorschriften uit de milieuvergunning, zijn voorschriften opgenomen voor het onderdeel assimilatiebelichting.

De belangrijkste voorschriften uit het Besluit en/of de milieuvergunning zijn:

* De gevel van een kas dient van zonsondergang tot zonsopgang zodanig afgeschermd te zijn/worden dat op 10 meter van de kas de hoeveelheid licht met 95 % moet zijn teruggebracht.


* Van 1 september tot 1 mei is assimilatiebelichting van 20.00 tot
24.00 uur niet toegestaan, tenzij de bovenzijde van de kas van zonsondergang tot zonsopgang wordt afgeschermd. Het afschermen van de bovenzijde moet dan plaatsvinden met een bovenafdekking dat zorgt voor een lichtreductie van ten minste 85% en ten hoogste
95%. Bedrijven die geen bovenafdekking hebben mogen vóór 20.00 uur en na 24.00 uur assimilatiebelichting toepassen.


* Vanuit de omgeving mag er geen direct zicht op de lampen bestaan.


* De overige terrein-/reclameverlichting moet zodanig zijn aangebracht dat het licht niet hinderlijk bij omwonenden naar binnen schijnt.

Voor specifieke tuinbouwbedrijven kunnen in de vergunning ingevolge de Wet milieubeheer iets afwijkende of aanvullende voorschriften zijn opgenomen, waaraan het betreffende bedrijf dient te voldoen.

Meer informatie
Heeft u nog vragen hierover dan kunt u contact opnemen met Sandra Peeters, handhaver agrarische bedrijven. Zij is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur onder telefoonnummer
0493-494888 of per e-mail gemeente@someren.nl. Buiten kantoortijden en s nachts kunt u zich wenden tot het algemene nummer van de politie
0900-8844.

logo provincie Noord-Brabant

Integraal Dorpsontwikkelingsplan Someren-Heide

Eind 2007 is Bureau Kragten in opdracht van de Gemeente Someren en in samenspraak met het Dorpsoverleg Someren-Heide gestart met het opstellen van een integraal dorpsontwikkelingsplan (idop) voor Someren-Heide. Mede aan de hand van een tweetal dorpsgesprekken is voldoende materiaal vergaard voor het dorpsontwikkelingsplan. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de uitwerking van het plan, waarna het in Someren-Heide gepresenteerd zal worden.

Het dorpsontwikkelingsplan is mede gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant

Resultaten onderzoek De Staat van de Gemeente

In het najaar van 2007 heeft een groot aantal inwoners van Someren meegewerkt aan een onderzoek naar de dienstverlening van de gemeente Someren. Via vragenlijsten kon worden aangegeven hoe er wordt gedacht over onderwerpen als dienstverlening, veiligheid, voorzieningen en onderwijs.

Met dit onderzoek hebben 47 andere gemeenten meegedaan, zodat de uitkomsten onderling te vergelijken zijn. Op die manier ontstaat een goed beeld van het functioneren van onze gemeente in vergelijking met andere gemeenten van min of meer dezelfde grootte.

De resultaten van het onderzoek kunt u hier vinden. Als bijlage bij t Contact van deze week zit een krant over de Staat van de Gemeente. In deze krant worden het onderzoek en de resultaten globaal beschreven.