Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond
Postbus 107
1200 AC Hilversum
Tel: 035-6264100 Fax: 035-6240760
E-mail: knltb@knltb.nl
Homepage: www.knltb.nl



KNLTB HAAKT AAN BIJ AKTIE 'HART VOOR DE SPORT'

De KNLTB werkt samen met Arbo Unie, de grootste onafhankelijke arbodienstverlener van Nederland, om de gevolgen van een hartstilstand op de tennisbaan te bestrijden. Met de campagne hart voor de sport proberen de KNLTB en Arbo Unie zoveel mogelijk tennisverenigingen (en andere sportverenigingen) te stimuleren een Automatische Externe Defibrillator (AED) aan te schaffen.

Automatische Externe Defibrillator (AED)

In Nederland sterven er jaarlijks rond de dertig mensen aan hartfalen op de tennisbaan. Reden genoeg voor de sportbonden en Arbo Unie om te streven naar een maximale verspreiding van de AED onder de aangesloten tennisverenigingen. Bij een hartstilstand is het van groot belang dat het hartritme zo snel mogelijk wordt teruggehaald. Onderzoek heeft uitgewezen dat als er binnen vijf minuten gedefibrilleerd wordt, de slagingskans circa 70% is. De AED is een speciaal voor leken ontwikkelde 'elektronische hulpverlener'. Hiermee kan direct hulp worden geboden bij een hartstilstand. Naast de inbreng van de AED is ook reanimatie nodig.

Verantwoordelijkheid

"Het valt mij op dat ook medisch opgeleide mensen verbaasd zijn over de effectiviteit van de AED", vertelt Johan van Tiggelhoven van Arbo Unie. Theo de Vaal, directeur Verenigingstennis KNLTB: "Tennis is een fantastische sport, voor alle leeftijden en alle speelniveaus. Sporten brengt echter ook risico's met zich mee. Naast de eigen verantwoordelijkheid van de sporter is het ook van belang dat tennisverenigingen zelf, maar ook de KNLTB, zo goed mogelijk anticiperen op bestaande risico's en calamiteiten. In dat licht is de aanwezigheid van een defibrillator binnen de tennisclub en de vereiste kennis om daarmee om te kunnen gaan, absoluut gewenst."

Meer informatie

Naast de KNLTB zijn ook de KNVB, KNRB en de KNBSB partner in de campagne hart voor de sport. Voor meer informatie kijkt u op www.hartvoordesport.nl.