Deelgemeente Charlois Rotterdam

Cultuurprijs Charlois naar ODE en Artplaats

Afgelopen vrijdag, 14 maart, heeft dagelijks bestuurder Lionel Martijn, portefeuillehouder cultuur, de Cultuurprijs Charlois 2008 uitgereikt, tijdens een Kunstborrel in Theater Zuidplein. De publieksprijs gaat naar ODE (Ons Documentair Eerbetoon) en de juryprijs naar Artplaats.

Samen met jongeren en ouderen de wijk Wielewaal op foto's vastleggen in Ons Documentair Eerbetoon (ODE), dat gaat Knalrood het komend jaar doen, met de 2.500 van de Cultuurprijs Charlois. Dit idee kreeg de meeste publieksstemmen en kreeg zodoende de Publieksprijs (foto: fotopersbureau Cor Vos). Lionel Martijn reikte de Publieksprijs uit aan ODE, oftewel Ons Documentair Eerbetoon. Kunstenaarsduo Knalrood start in 2008 een project om de wijk Wielewaal in zijn originele staat vast te leggen, voordat het komt tot sloop. Door middel van fotografie gaan jongeren en ouderen een eerbetoon aan hun wijk maken. Zo komen zij meer met elkaar in contact en denken ze op een speelse manier na over de identiteit van hun wijk. De fotos worden uiteindelijk tentoongesteld in een van de wijkgebouwen.

Het project ODE kreeg de meeste publieksstemmen.

BARTStore gaat in 2008 workshops geven aan bewoners die hun eigen logo/symbool/trademark maken. Hiervan worden, in een serie, buttons, t-shirts, tassen of boekjes van gemaakt. Met dit idee wonnen ze de Juryprijs van de Cultuurprijs Charlois (foto: fotopersbureau Cor Vos). De Juryprijs 2008 gaat naar Artplaats, van kunstenaarscollectief BARTStore. De mensen van de BARTStore geven in 2008 workshops aan wijkbewoners die hun eigen logo/symbool/trademark maken. Hier maken ze, in een serie, buttons, t-shirts, tassen of boekjes van. Ter afsluiting is er een modeshow en een expositie. De expositie is de presentatie van de nieuwe BART Store-collectie. Ook worden de gemaakte producten op een website geplaatst.

Beide projecten ontvangen een bedrag van 2.500 voor de uitvoering van hun project in 2008. Daarbij kunnen zij rekenen op de hulp van de Cultuurscout Charlois.

De andere genomineerde projecten waren: het project touchMe van Honza Svasek en Luciënne van Leijen, het project Schilderen in Slingedael van Dieke Rietkerk en het project Kinder Kunst TV van Cineac Charlois.

Het is het derde achtereenvolgende jaar dat de Cultuurprijs Charlois is uitgereikt.

Kunstborrel

De uitreiking vond plaats tijdens de Kunstborrel, georganiseerd door de Cultuurscout Charlois in samenwerking met de deelgemeente.

Voordat de Cultuurprijs 2008 werd uitgereikt was er een presentatie van de winnaars van vorig jaar: Peter Schallenberg met zijn project Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden, een digitaal kunstproject en drukwerkplaats HogeDRUKgebied met het project Zwart op wit. Beide zijn in de loop van 2007 uitgevoerd.
Het programma werd afgesloten met de vertoning van een korte film uit het project Achter de Schermen. Een filmproject waarbij jongeren alles in eigen hand hebben: regie, script en acteren. [s?deelgemeenten .Openbaar_60327.Deelgemeenten_60666.Deelgemeente Charloi_350015.Actueel_350016.Nieuws_350022.type nieuwsberichten_2167799.Cultuurprijs Charloi_2189805]
---

Deelgemeente Charlois, 18-03-2008