Kamer dwingt Verburg tegen walvisjacht te pleiten

18/03/2008 15:56

SP

De Tweede Kamer heeft vandaag een voorstel van SP-Kamerlid Krista van Velzen aangenomen waardoor minister Verburg van Landbouw onverkort moet vasthouden aan het bestaande moratorium op de walvisjacht. Verburg wilde een voorstel uitwerken om Japan, IJsland en Noorwegen in een paar gebieden walvissen te laten vangen.

Van Velzen: "Japan houdt zich al jaren niet aan de bestaande afspraken en blijft onder het mom van 'wetenschappelijk onderzoek' jagen op walvissen. Het is bijzonder naïef van de minister om te veronderstellen dat als we Japan toestaan in een beperkt gebied te jagen, het zich plots wel aan de afspraken zou houden."

De motie van Van Velzen werd door een overgrote meerderheid in de Kamer gesteund. Als gevolg daarvan moet de minister - in tegenstelling tot wat ze aankondigde - bij de komende onderhandelingen in Chili pleiten voor het behoud van het moratorium. Daarnaast moet ze met voorstellen komen voor aanvullende maatregelen en sancties om walvissen te beschermen en de landen die het moratorium ontduiken op de vingers te tikken.





http://www.sp.nl