Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Rotondes naast A7 in onderhoud bij gemeente - persbericht 018, 2008

De rotondes aan de beide kanten van autosnelweg A7 ter hoogte van de afslag Hoogezand-Kolham zijn vanaf nu in het onderhoud bij de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De rotondes waren in beheer en onderhoud bij de provincie Groningen.

Inmiddels is er begonnen met een opknapbeurt. De wilde begroeiing is verwijderd. Aansluitend volgt de beplanting met gras, rozenperken en leilindebomen. Daarmee krijgen de rotondes een veel beter aanzien. De geplande aanleg van de beplanting op de ene rotonde is gespiegeld ontworpen ten opzichte van de andere.

Voorgeschiedenis

De gemeente Hoogezand-Sappemeer was al geruime tijd met de provincie in gesprek, vanwege het onaantrekkelijke en onverzorgde uiterlijk van de rotondes. Het aanzien van de rotonde maakt een belangrijk deel uit van de eerste indruk die automoblisten krijgen zodra ze de A7 verlaten en de gemeente binnenrijden.

De entree van het stadscentrum van Hoogezand grenst aan de toe- en afritten van de A7. In het noordelijk deel van de Kerkstraat staan inmiddels het appartementencomplex De Hooge Poort en het hoofdkantoor van de Rabobank Midden-Groningen, met de naam de Poort van Hoogezand. Het zijn beide belangrijke beeldbepalende markeringspunten van het nieuwe Stadscentrum van Hoogezand. In dat opzicht vindt de gemeente Hoogezand-Sappemeer dat ook de rotondes een zelfde beeldkwaliteit moeten uitstralen.

De rotondes maken deel uit van de provinciale weg N 387, de autoweg tussen Hoogezand en Siddeburen. De provincie Groningen is wegbeheerder en eigenaar en daarmee formeel verantwoordelijk voor het onderhoud. De gemeente Hoogezand-Sappemeer en de provincie Groningen zijn overeengekomen het onderhoud van de rotondes over te dragen. De provincie betaalt daarvoor een afkoopsom ter compensatie. Hoogezand-Sappemeer heeft zelf ook geld geïnvesteerd in de verbetering van de rotondes. De rotondes liggen op het grondgebied van de gemeente Slochteren, die heeft ingestemd met de overdracht.