Gerechtelijke organisatie

Zwakbegaafde jongen veroordeeld voor poging tot doodslag

Zutphen, 18 maart 2008 - De rechtbank Zutphen heeft een 17-jarige verdachte veroordeeld tot plaatsing in een jeugdinrichting voor de duur van twee jaar. De verdachte heeft op 15 mei 2007 in de instelling 's Heeren Loo een medepatiënte ernstig letsel toegebracht.

Niet toerekeningsvatbaar
Toen hij de patiënte mishandelde was de verdachte 16 jaar oud. Hij valt daarom onder het minderjarigenstrafrecht. De rechtbank acht bewezen dat er sprake is van een poging tot doodslag. Op grond van drie psychiatrische rapportages en de daarbij door de deskundigen gegeven toelichting oordeelt de rechtbank dat de verdachte niet toerekeningsvatbaar is.

Terechtstaan verdachte
De advocate van de verdachte bepleitte dat niet de verdachte vervolgd moest worden, maar de instelling 's Heeren Loo. De instelling had volgens haar gefaald in het toezicht op deze patiënten. De rechtbank verwerpt dit standpunt: de door de verdachte gepleegde mishandeling is een ernstig feit. Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat het Openbaar Ministerie de verdachte daarvoor vervolgt. De vraag of en in hoeverre de instelling gefaald heeft staat daar los van en wordt door het Openbaar Ministerie nog onderzocht.

Langdurige behandeling
Uit de psychiatrische rapporten blijkt dat de verdachte een zwakbegaafde, autistische jongen is, vermoedelijk ook lijdend aan schizofrenie. Gelet op het gevaar voor herhaling en gezien de ernst van de door de verdachte vertoonde agressie achten deskundigen een langdurige behandeling in een justitiële inrichting noodzakelijk.

Geen meerderjarigenstrafrecht
De rechtbank acht op grond van het advies van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum toepassing van het meerderjarigenstrafrecht hier niet passend. De rechtbank oordeelt dat het minderjarigenstrafrecht voldoende mogelijkheden biedt. In dit geval betekent dit plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, aangevuld door regelingen uit de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (de Wet Bopz). Op deze manier is de behandeling voor zijn ziekte gewaarborgd.

LJ Nummer

BC6879

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 18 maart 2008 Naar boven