Partij van de Arbeid

Korte adem lokale politici

18-03-2008 03:54

Uit onderzoek van het Centrum voor Lokaal Bestuur van de PvdA blijkt dat raadsleden en wethouders over een korte adem beschikken. Na ruim vier jaar houden bestuurders en volksvertegenwoordigers het voor gezien. De redenen van vertrek voor wethouders en raadsleden zijn verschillend.

Directe aanleiding voor het onderzoek was de veronderstelling dat vrouwen het in de lokale politiek minder lang uithielden dan mannen. Uit het onderzoek naar de zittingstermijn van mannen en vrouwen sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 blijkt dat vrouwelijke raadsleden het ruim vier jaar volhouden (4,4 jaar) en hun mannelijke collegas bijna drie maanden langer (4,68 jaar). Vrouwelijke wethouders houden het net iets korter vol dan mannen, namelijk 4,6 jaar tegenover 5 jaar.

De redenen van vertrek voor wethouders en raadsleden zijn verschillend. Bij raadsleden blijkt vooral de hoeveelheid werk een probleem. Uit het onderzoek blijkt dat rond de vijftig procent van de raadsleden het raadslidmaatschap niet langer kunnen combineren met andere activiteiten en rond de dertig procent vindt het aantal vergaderingen te veel.

Het volledige onderzoek is hier te vinden>