Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Alkmaar, 18 maart 2008

5 jaar discriminatiemeldingen

Voor het eerst worden meldingen van discriminatie van de afgelopen 5 jaar in een boekje uitgegeven. Het overzicht van 5 jaar klachtenmelding discriminatie van Art.1 Bureau Discriminatie geeft een beeld wat de aard is van discriminatie in Noord Holland Noord.

Gemiddeld 200 meldingen per jaar

Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord (voorheen ADB Noord-Holland Noord) krijgt jaarlijks zo'n tweehonderd klachten over discriminatie binnen. Eerdere onderzoeken geven aan dat veel meer mensen zich gediscrimineerd voelen, maar dat ze dat vaak niet melden. Deze monitor bestrijkt de discriminatie die gemeld is in de periode 2003-2007 bij Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord. In deze publicatie staan bewust niet alleen cijfers en grafieken. Geprobeerd is om de cijfers tot leven te laten komen door het opnemen van een groot aantal voorbeelden, zodat een beeld ontstaat van wat bewoners in de regio Noord-Holland Noord zoal aan discriminatie ervaren.

Al meer dan 20 jaar

Discriminatie zorgt ervoor dat mensen niet als gelijkwaardige aan de samenleving deel kunnen nemen. Daarom behandelt Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord al ruim twintig jaar, sinds 1985, klachten van discriminatie in de regio's Noord-Kennemerland, West-Friesland en de Noordkop.

'Ras en afkomst' meest voorkomende discriminatiegrond

De meest voorkomende discriminatiegrond is 'ras en afkomst', gevolgd door discriminatie op grond van 'leeftijd'. Het terrein waar discriminatie het meest gemeld is, is 'buurt en wijk'. Daarnaast zijn er veel meldingen binnengekomen op het terrein 'arbeid'.

Er is wel een verschuiving aan te geven, want aan het begin van die 5 jaar waren de meeste meldingen op 'ras en afkomst' en 'buurt en wijk', terwijl er in 2007 meer meldingen waren op 'leeftijd' en 'arbeid'.

Tendens van verruwing

De afgelopen vijf jaar vormden een keerpunt in het beleid van Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord in Alkmaar. Het bureau kreeg te maken met de landelijke tendensen van verruwing en radicalisering. Dit is duidelijk terug te zien in het aantal en de aard van de meldingen. Tegelijkertijd heeft het bureau moeten schipperen met mensen en middelen om de meldingen met een constante kwaliteit te behandelen, alert te zijn op signalen vanuit de bevolking en voorlichtingsactiviteiten te geven. Het ene jaar waren hiervoor voldoende financiële middelen voorhanden, het andere jaar plotseling niet.

"Melden helpt wél", zegt Femke Broeze, adjunct directeur van Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN en tevens klachtbehandelaar. "Wij kunnen slachtoffers van discriminatie in het merendeel van de gevallen helpen. En wanneer dat niet kan heeft melden ook nut. Alleen als discriminatie-incidenten gemeld worden kunnen we goed zicht krijgen op de aard van discriminatie in de regio, en kunnen we er iets tegen doen."

De Monitor klachtenmelding 2003-2007 is te downloaden van www.art1nhn.nl onder publicaties, of op te vragen bij Art.1 Bureau Discriminatiezaken NHN per email info@art1nhn.nl of telefoon 072-5154400.