Gemeente Winschoten


Instructie verblijfsontzeggingen

De burgemeester heeft op 18 maart een instructie voor de toepassing van verblijfsontzeggingen vastgesteld. Hierin is onder meer geregeld in welke gevallen een verblijfsontzegging wordt opgelegd, voor welk gebied dit geldt en voor welke periode (minimaal 2 weken en maximaal 12 weken). Voordat een tijdelijke verblijfsontzegging wordt opgelegd, wordt een schriftelijke waarschuwing gegeven.
Schriftelijke waarschuwing
Elders heeft de praktijk geleerd dat van een schriftelijke waarschuwing een preventieve werking uitgaat. De verwachting is dat het slechts in een beperkt aantal gevallen tot het daadwerkelijk opleggen van een verblijfsverbod komt.

Waarom deze maatregelen?
De maatregelen moeten een bijdrage leveren aan het voorkomen en bestrijden van de weekendoverlast in het centrum. In aanvulling op de reeds bestaande maatregelen is besloten toepassing te geven aan de mogelijkheid van het opleggen van tijdelijke verblijfsontzeggingen. De gemeenteraad heeft daarom het besluit genomen om de APV te wijzigen. Dit besluit houdt in dat de burgemeester in het belang van de openbare orde en veiligheid iemand een verbod kan opleggen om zich te bevinden op of aan de in de bekendmaking aangewezen wegen en plaatsen, gedurende de daarin genoemde periode. Het gaat hier om minimaal 2 en maximaal 12 weken.