Vilans

Discussie over overheveling arbeidsmatige dagbesteding belicht

Nieuwe Vilans-publicatie over overgang AWBZ - Wmo

Utrecht, 17 maart Na de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg geeft binnenkort ook de Sociaal-economische Raad advies over de toekomst van de AWBZ. Een van de onderwerpen die hierbij aan de orde komt, is de overgang van de AWBZ-functies activerende en ondersteunende begeleiding naar de Wmo. Met als gevolg een grotere rol voor de gemeente voor arbeidsmatige dagbesteding. Wat zal er gebeuren als deze functie inderdaad wordt overgeheveld naar de Wmo? En wat zijn hierbij de kansen en belemmeringen? De nieuwe Vilans-publicatie Arbeidsmatige dagbesteding in de context van de Wmo belicht deze vragen vanuit het perspectief van de maatschappij, de klant, de gemeente en de zorgaanbieder. De publicatie maakt dit complexe onderwerp inzichtelijk en biedt beleidsmakers stof tot discussie.

Gemeenten en arbeidsmatige dagbesteding

Vilans-medewerker Branko Hagen, medeauteur van de publicatie: Het boek is om twee redenen relevant. In de eerste plaats omdat gemeenten een groep ondersteuning moet bieden die zij nauwelijks kennen. En in de tweede plaats omdat vooral Wajongers gebruik maken van de arbeidsmatige dagbesteding. Hun maatschappelijke participatie staat in grote belangstelling. We hebben nu de ruimte om eens goed te bekijken wat er gebeurt als de gemeente verantwoordelijk wordt. Wat gaan gemeenten bieden of blijft alles bij het oude?

Weinig debat

In het kader van de Wmo zijn gemeenten al verantwoordelijk voor deelname aan de samenleving van al haar burgers. Voor de groep die nu ondersteund wordt via zorginstellingen hebben zij nog weinig aandacht, omdat zij deze groep nog niet goed kennen. Medeauteur Anneke Mulder: Het valt ons op dat er weinig debat is over hoe gemeenten mensen met een beperking kunnen helpen om te komen tot een zinvolle en op ontwikkeling gerichte arbeidsmatige besteding van hun dag.

Hulpmiddel

In de publicatie ligt de nadruk op een specifieke invulling van de ondersteunende en activerende begeleiding: de arbeidsmatige dagbesteding. Door arbeidsmatige dagbesteding centraal te stellen, biedt de publicatie meer zicht op wat er concreet kan gebeuren als gemeenten hier verantwoordelijkheden in krijgen. De publicatie is vooral bedoeld als hulpmiddel voor beleidsmakers. Het boek biedt hen een integrale benadering van dit complexe onderwerp. Aan de publicatie werkten vijf gastauteurs mee: Frank van Hoorn, Douwe van Houten, Yolan Koster, Rogier den Uyl en Hans van der Wielen.

Bestellen

Arbeidsmatige dagbesteding in de context van de WMO is geschreven door Branko Hagen en Anneke Mulder (red.) en kost 20. ISBN 978-90-8839-030-2. Te bestellen via de Vilans webwinkel .