Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/99517.pdf (your selected language)

P E R S
NL
Brussel, 17 maart 2008
7677/08 (Presse 74)
P 034/08

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de recente gebeurtenissen in Bas-Congo

De Europese Unie betreurt de gebeurtenissen die de afgelopen twee weken hebben plaatsgevonden in Bas-Congo. Zij is met name ongerust over het grote aantal slachtoffers waardoor deze provincie voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt getroffen. De door de aanhangers van de beweging Bundu Dia Kongo gepleegde daden zijn onaanvaardbaar, en het is legitiem dat de Staat ervoor zorgt dat zijn gezag op het gehele grondgebied wordt geëerbiedigd. De orde moet worden gehandhaafd met inachtneming van de beginselen van de rechtsstaat en de mensenrechten en zonder buitenproportioneel gebruik van geweld, teneinde een radicalisering van de situatie te voorkomen.

Tegen deze achtergrond spoort de Europese Unie aan tot het onmiddellijk starten van besprekingen tussen de autoriteiten van de staat en de politieke vertegenwoordigers van Bundu Dia Kongo. Alleen door een echte dialoog en het actief zoeken naar een vreedzame oplossing zal een herhaling van dergelijke gebeurtenissen kunnen worden voorkomen. De Europese Unie doet een beroep op alle actoren die bij de bescherming van de burgerbevolking betrokken zijn, zonder uitzondering, om hiermee onverwijld een begin te maken. Ter bevordering van de vrede in de DRC, bevestigt zij haar niet aflatende inzet voor de hervorming van de veiligheidssector, in het kader van de reeds door de Congolese regering aangenomen beginselen van goed bestuur.
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Armenië sluiten zich bij deze verklaring aan.
* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom