Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Kaderstelling opbouwwerk met aanpassingen naar deelraad

Wie bepaalt voor welke taken opbouwwerkers wordt ingezet? Kan de deelgemeente de nieuwe organisatie voor het opbouwwerk in Feijenoord verplichten om het personeel van BdF (= Bewonersondersteuning deelgemeente Feijenoord) over te nemen? En moet er, gezien de tijdrovende procedure, beslist Europees worden aanbesteed?

Debat
Die vragen overheersten 4 maart in een debat in de commissie Algemene Zaken en de Rekening/AZR over de bepaling van het geheel van formele regels (= kaderstelling) voor het opbouwwerk.

Leidraad
De kaderstelling dient als leidraad voor het aantrekken van één of meerdere nieuwe professionele organisaties voor bewonersondersteuning na de beëindiging van de subisidierelatie met BdF per 1 januari 2009.

Notitie te uitgebreid
Ben van Wevering, die bij dit agendapunt insprak namens de bewonersorganisaties, zei de notitie veel te uitgebreid te vinden. Taken van de administratieve krachten, bijvoorbeeld, hoeven voor hem niet in het stuk. De deelgemeente wil de methodische inhoud van het opbouwwerk en de administratieve krachten bepalen, concludeerde Van Wevering.

Aandacht voor positie personeel
Anna-Maria Carbonara, voorzitter van de Ondernemingsraad van BdF, vroeg aandacht voor de positie van het personeel. Ze verzocht de commissie in het bestek van de aanbesteding op te laten nemen dat het BdF-personeel zoveel mogelijk door de nieuwe organisatie(s) wordt overgenomen.

Blij
Een derde inspreker, de heer Cleef van het Platform Buitenlanders Rijnmond, zei blij te zijn met de kaderstelling, waarin is aangegeven dat per gebied (Noord, Midden en Zuid) één opbouwwerker specifiek wordt ingezet voor de zelforganisaties.

Onzekerheid
Net als in eerdere debatten gaven de meeste commissieleden aan dat ze het belangrijk vinden, ook voor de kwaliteit van het opbouwwerk, dat medewerkers van BdF een plekje krijgen in de nieuwe organisatie en dat de onzekerheid voor het personeel niet te lang moet duren. George Verhaegen, burgerlid voor de SP, drong aan op een bepaling hierover in de offerte. Hij betwijfelde ook of een tijdrovende Europese aanbesteding echt nodig is.

Formatieplaatsen
Serdar Çiçek (PvdA) had over het personeel een afwijkend standpunt. Voor hem zijn niet de poppetjes, maar de formatieplaatsen belangrijk. De kwaliteit van het personeel kan de deelgemeente niet toetsen, stelde hij. Verder wilde Çiçek een verdeling van het opbouwwerk per wijk en niet per gebied.

Niet bang
Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) zei niet bang te zijn dat de capabele opbouwwerkers werkloos worden. Maar we moeten wel zuinig zijn op de paar opbouwwerkers die we in de wijk hebben.

Europees aanbesteden noodzakelijk
Dagelijks bestuurder Robbert Baruch gaf aan dat het streven is, dat zoveel mogelijk mensen met ervaring en een netwerk in de deelgemeente door de nieuwe organisatie worden overgenomen. Maar de nieuwe organisatie gaat over het personeel en tot 1 januari 2009 is BdF nog verantwoordelijk. Europees aanbesteden is noodzakelijk, zei Baruch, omdat de deelgemeente een claim kan krijgen als organisaties tegenwerpen dat ze niet mee konden doen en daardoor werk zijn misgelopen.

Schema opnemen in kaderstelling
De deelraad stelt de kaders vast voor het opbouwwerk, benadrukte Baruch. De bewonersorganisaties en andere organisaties van bewoners leveren in-put, bijvoorbeeld in hun jaarplan, hoe en waar de opbouwwerkers worden ingezet. Van inhoudelijke sturing van het dagelijks werk door de deelgemeente kan geen sprake zijn. Een helder schema dat Baruch had laten zien in zijn inleidende presentatie wordt nu ter verduidelijking hiervan opgenomen in de kaderstelling.

Scherper
De portefeuillehouder kondigde aan een aantal dingen in het stuk scherper te zullen stellen. Hij zei blij te zijn met de grote betrokkenheid van de commissieleden en de insprekers. Baruch zal de punten die eerder door de PvdA zijn aangevoerd (over bijvoorbeeld een toetsingsmoment voor de nieuwe subsidieverstrekking) meenemen bij de aanpassing van de kaderstelling. De aangepaste notitie wordt behandeld en in stemming gebracht in de deelraadsvergadering van donderdag 13 maart.

(foto: Kaderstelling: per gebied (Noord, Midden en Zuid) één opbouwwerker specifiek inzetten voor de zelforganisaties..)