Gemeente Moerdijk


18-03-2008: Noodvoorziening drinkwater bij calamiteiten

De gemeente wijst 31 distributiepunten aan waar bij calamiteiten voor nooddrinkwatervoorziening vanuit tanks wordt geregeld. Volgens de Waterleidingwet moet het waterleidingbedrijf ervoor zorgen dat de levering van deugdelijk leidingwater aan de verbruikers in zijn distributiegebied gewaarborgd is, in zodanige hoeveelheid en onder zodanige druk als het belang van de volksgezondheid vereist.

Om zowel onder normale als onder verstoorde omstandigheden aan deze wettelijke plicht te kunnen voldoen heeft N.V. Brabant Water een calamiteitenplan Drinkwatervoorziening opgesteld.Een belangrijk onderdeel van dit calamiteitenplan is de nooddrinkwatervoorziening. Hierbij moet worden voldaan aan de eis dat, bij uitval van de normale levering in het distributiegebied, binnen 24 uur een hoeveelheid nooddrinkwater van tenminste 3 liter per persoon per dag kan worden geleverd op distributiepunten voor maximaal 2500 inwoners.

Om snel en adequaat te kunnen reageren op noodsituaties is het van belang dat de distributiepunten voor de nooddrinkwatervoorziening in elke gemeente zijn aangewezen en bij Brabant Water bekend zijn. De gemeente Moerdijk heeft hiervoor 31 distributiepunten voor zogenaamde flexitanks aangewezen op haar grondgebied, hoofdzakelijk op pleinen en parkeerplaatsen.