Gemeente Woerden

Archeoloog krijgt werkruimte op Defensie-eiland

18 mrt 2008

persbericht
Door werkruimte onderzoek naar unieke archeologische collectie mogelijk.
De Woerdense amateur-archeoloog Pieter Stoel krijgt een tijdelijke werkruimte in gebouw T op het defensie-eiland. Hij mag kosteloos gebruik maken van de ruimte totdat het Defensie-eiland ontwikkeld wordt (medio 2009).

Pieter Stoel heeft gedurende elf jaar dagelijks vondsten verzameld bij de zandwinning in het gebied Snel en Polanen. Hij heeft daarmee een unieke collectie opgebouwd. De collectie omvat voorwerpen van vuur- en natuursteen, mogelijke voorwerpen van hout, dierlijk bot en gesteenten.

Vanwege de diepte waarop dit materiaal gevonden is (tot 36 m onder maaiveld), bestaan er slechts enkele van dit soort collecties in Nederland. Het materiaal kan informatie geven over het paleolithicum van Nederland, over het klimaat in de verschillende periodes (aan de hand van het dierlijk bot), en de mensen die toen door het gebied trokken (aan de hand van de voorwerpen).

De gemeente wil deze bijzondere collectie graag laten onderzoeken. Op dit momenteel onderzoekt de Universiteit Leiden al het dierlijk botmateriaal. De universiteit wil ook de voorwerpen graag onderzoeken. De universiteit ziet hierin mogelijkheden om prehistorici op te leiden door contact met origineel materiaal. Voor het onderzoek van de artefacten, dient de collectie eerst gesorteerd te worden. Hiervoor is een werkruimte nodig. Zowel Pieter Stoel als de universiteit hebben hier geen ruimte voor.

Door het beschikbaar stellen van een ruimte in gebouw T is hiervoor een oplossing gevonden.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |