Gemeente Woerden

Speciale `woonruimte' voor oeverzwaluwen in Waterrijk Woerden

18 mrt 2008

persbericht
Aan de oostkant van de natuurplas bij Waterrijk Woerden komt een speciale wand voor oeverzwaluwen. Zij kunnen er tijdens het broedseizoen hun nestjes bouwen. Als de vogels zijn gevlogen, halen vrijwilligers van de KNVV en IVN de nestjes weer leeg en vullen de loze gangetjes weer met zand. Naar verwachting is de oeverzwaluwenwand eind maart klaar.
Oeverzwaluwen zijn een bedreigde diersoort. Zij nestelen graag in zandhopen, liefst in de buurt van water. Ook in Waterrijk Woerden zijn zij de afgelopen jaren gesignaleerd.

De gemeente Woerden wil de natuur graag een handje helpen door de oeverzwaluwen een eigen `woonruimte' in de natuurplas aan te bieden. Het gaat om een rechte wand met een kern van zand. De uit zandpakketten opgebouwde wand wordt door kunststof doeken op zijn plek gehouden. De wand rust op een plaat die op palen in het water is aangebracht.

De oeverzwaluwenwand is 2,5 meter hoog en 26 meter lang. Door de gaatjes in het doek, 110 in totaal, kunnen de vogels bij het zand komen en zelf nestjes graven. Een nestje is zo'n 8 cm doorsnee, maar kan wel ruim een meter diep zijn. Het doek is zandkleurig waardoor de wand een natuurlijke uitstraling heeft.

De oeverzwaluwwand is grotendeels onderhoudsvrij, een groot onderscheid met de overige wanden in Nederland.

De oostkant van de natuurplas is een zeer geschikte omgeving voor de oeverzwaluwen. Er heerst rust en de aanwezige insecten vormen een natuurlijke voedingsbron voor de vogels. De wand komt te liggen in een moerasgedeelte, zo'n 8 meter vanaf de kant. Aannemersbedrijf Gebr. Van Bemmel BV legt de wand aan en sponsort deze gedeeltelijk.

Hoewel de natuurplas zelf niet toegankelijk is voor mensen, is het in de toekomst wel mogelijk in de buurt van de wand te komen. De wandelpad tussen Veldwijk en de Potterspromenade zal er namelijk vlak langs lopen. Vanaf dit wandelpad heeft men dan een goed zicht op de nesten, die naar het oosten gericht zijn. Vanwege de zonligging en de overheersend westenwind is dit voor de oeverzwaluwen het meest wenselijk.

Het broedseizoen voor oeverzwaluwen loopt van april tot september. Vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Veldbiologie en IVN halen daarna de nestjes leeg, waarna weer en wind ervoor zorgen dat de bacteriën afsterven. In februari worden de nesten weer gevuld met zand, waarna de cyclus opnieuw kan beginnen.

Ook gierzwaluwen krijgen een steuntje in de rug. In tegenstelling tot oeverzwaluwen nestelen zij zich vooral in oude binnensteden als Woerden. Een beschadigde dakpan of losgeraakte loodslabben bieden al voldoende ruimte voor een nest. Moderne bouwstijlen bieden de gierzwaluw echter weinig mogelijkheden. Hun aantal loopt dan ook gestadig terug. Aandacht voor de nestmogelijkheden van gierzwaluwen is dringend nodig.

Binnenkort brengt de gemeente in samenwerking met het IVN en Gierzwaluwbescherming Nederland een folder over gierzwaluwen uit. In deze folder wordt uitgelegd hoe nestmogelijkheden ook in nieuwbouw gerealiseerd kunnen worden.

De folder richt zich tot mensen met (ver)bouwplannen, architecten en ontwikkelaars.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |