Leefbaar Rotterdam

Recente schriftelijke vragen

* Overlast Centraal Station

* Fietsendiefstal

* Kauwgomvrije binnenstad

* Nieuwbouwtarget opschroeven

* Scholen verzwijgen geweld

dinsdag, maart 18, 2008

Rapport Oost-Europeanen aan stadsbestuur overhandigd

De komst van migranten uit Oost-Europa moet definitief door een andere bril bekeken worden. Daar waar de regering nog steeds meent dat sprake is van tijdelijkheid, blijkt in Rotterdam juist sprake te zijn van een trend tot permanente vestiging. Voorzieningen als goed onderwijs, de wetenschap van recht op een uitkering en goede gezondheidszorg zijn mede bepalend voor de afweging die arbeidsmigranten maken om hun eigen land definitief te verruilen voor Nederland. De eerste tekenen van gezinshereniging duiden hierop.

Leren van het verleden
De ontwikkelingen m.b.t. Oost-Europese arbeiders doen sterk denken aan die van de gastarbeiders in de vorige eeuw. Leefbaar Rotterdam wil dat er geleerd wordt van de lessen uit het verleden - opzij kijken helpt niet.

Bijstandsuitkeringen
Rotterdam heeft 31.000 bijstandsgerechtigden. Dat Oost-Europeanen hier ongeschoold werk komen doen terwijl er zoveel uitkeringen betaald worden, is Leefbaar Rotterdam een doorn in het oog. Deze uitkeringsgerechtigden moeten worden ingezet op het ongeschoolde werk dat nu door Oost-Europeanen wordt gedaan.

Sociale voorzieningen
Werknemers uit een ander land, hebben in Nederland te snel recht op sociale voorzieningen. Na slechts drie maanden gewerkt te hebben, heeft men al (beperkt) recht op een uitkering. Leefbaar Rotterdam is van mening dat deze rechten veel langzamer opgebouwd moeten worden. Recht op een volledige bijstandsuitkering dient pas aan de orde te zijn wanneer men tien jaar in Nederland gewerkt heeft.

Stuur criminelen terug
Criminaliteit moet bestreden worden. Voor Nederlanders zijn wij zelf verantwoordelijk, maar dit geldt niet voor mensen uit een ander land. Wie zich hier niet kan gedragen, moet teruggestuurd worden. Wat Leefbaar Rotterdam betreft zitten deze criminelen hun straf uit in eigen land.

Quotum
Rotterdam loopt nog steeds achter bij de rest van Nederland in veel statistieken, zoals gemiddeld onderwijsniveau, slechte wijken, goedkope woningvoorraad en aantal werklozen. Met de komst en permanente vestiging van Oost-Europeanen wordt de druk op onze stad opgevoerd. Leefbaar Rotterdam wil niet dweilen met de kraan open. Daarom pleit LR voor het hanteren van een maximum aan de toelating van Oost-Europeanen in onze stad.

Leefbaar Rotterdam heeft Sen-G Man (foto), studente Bestuurskunde aan de Haagse Hogeschool, onderzoek laten uitvoeren naar de gevolgen van de komst van MOE-migranten naar Rotterdam. Het onderzoek is vandaag aangeboden aan wethouder Karakus. Het onderzoek is hier te downloaden. Een uitgebreide brief met de politieke standpunten van Leefbaar Rotterdam staat hier.