Gemeente Leiden

18 maart 2008

Leiden kiest voor regie

Het college van B&W heeft op 18 maart de nota 'Regie op Maat' bekend gemaakt. De nota vloeit voort uit het College Uitvoeringsprogramma. Met de nota Regie op Maat wordt een vervolg gegeven aan het traject naar een regisserende gemeente, dat in 2007 in gang werd gezet.

Regie op Maat heeft twee doelstellingen. Ten eerste het verhogen van de realisatiekracht door een hogere kwaliteit te bieden tegen lagere kosten. Ten tweede een goede samenwerking tussen de buurgemeenten van Leiden. Het college stelt dat Regie op Maat uitgangspunt wordt voor de toekomstige organisatie. Daarom worden alle taken en organisatieonderdelen van de gemeente Leiden in de komende jaren op dat aspect doorgelicht. Hierbij wordt gekeken naar de mogelijkheden om taken elders uit te voeren, deels zelf uit te voeren, uit te voeren samen met andere gemeenten en te privatiseren.

Voorgeschiedenis
Regie op Maat is niet nieuw. Het vorige college van B&W heeft in 2007 al richtinggevende uitspraken gedaan over de regisserende gemeente. Ook werden er taken en organisatieonderdelen voorgesteld die zich hiervoor zouden lenen. De gemeenteraad besloot in juli 2007 dat er eerst een betere onderbouwing voor de uitwerking van de regierol gezocht moest worden. Inmiddels is er een nieuw college van B&W gestart. In het coalitieakkoord zijn duidelijke uitspraken gedaan over de invoering van de regierol. Deze uitspraken zijn neergelegd in de kaderstellende nota Regie op Maat, waarin een onderbouwing wordt gegeven voor de uitwerking van de regierol. De nota Regie op Maat wordt nu ter besluitvorming aangeboden aan de Raad. De Ondernemingsraad zal nog een advies uitbrengen.

Samenwerking
Samenwerking speelt binnen Regie op Maat een belangrijke rol. Momenteel wordt er op veel fronten al succesvol samengewerkt. Voorbeelden zijn Holland Rijnland, Bureau Openbaar Onderwijs en Milieudienst West Holland. In de komende tijd zal er veel aandacht uitgaan naar het nog op te richten regionale Shared Service Centrum en NV Regionaal Werkbedrijf.

Shared Service Centrum
Binnen de 'Leidse regio' bespreken gemeenten de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van een Shared Service Centrum voor taken op het gebied van de gemeentelijke bedrijfsvoering. Samenwerken heeft als doel verbetering van de kwaliteit van dienstverlening tegen lagere kosten. Verwacht wordt, dat de betrokken colleges eind maart/begin april een besluit zullen nemen. De volgende stap is dan de ondertekening van een convenant tot samenwerking.

NV Regionaal werkbedrijf
Een ander onderdeel van Regie op Maat is de mogelijke verzelfstandiging van het Beheer Openbare Ruimte (delen van de voormalige dienst Milieu & Beheer). Dit geeft de mogelijkheid om meer bedrijfsmatig te werken aan taken als afvalinzameling en reiniging. Binnen de 'Leidse regio' bespreken gemeenten de mogelijkheid om tot een gemeenschappelijk inzamelbedrijf te komen. Ook hier heeft samenwerken als doel verbetering van de kwaliteit van dienstverlening tegen lagere kosten. De betrokken gemeenten verwachten op korte termijn een intentieverklaring te ondertekenen.

Fons Delemarre
(071) 516 5055


-----------------------
Persuitnodiging