Provincie Noord-Holland

Fort Krommeniedijk even afhaalrestaurant voor vogels

18-3-2008

Een deel van het weilanden bij Fort Krommeniedijk is op 10 maart 2008 door Landschap Noord-Holland onder water gezet. Zo is een tijdelijk voedselrijk plas-dras-gebied voor weidevogels gecreëerd.

Ook historisch gezien is de onderwaterzetting van belang. Het ondergelopen gebied is namelijk onderdeel van de Stelling van Amsterdam, die bestaat uit 135 km dijken met dammen en sluizen, terreinen die onder water kunnen worden gezet en 42 forten. Door de boel onder water te zetten kon het een eventuele oprukkende vijand moeilijk worden gemaakt.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Stelling van Amsterdam langzaam in verval. Door de Kringenwet die tot 1963 is gehandhaafd, mocht er in de omgeving van een fort niet worden gebouwd. Ook de omgeving van het Fort Krommeniedijk (1894) is daardoor groen en ongerept gebleven.

De provincie Noord-Holland heeft er in 1996 voor gezorgd dat de Stelling op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De provincie zet zich momenteel in om de Stelling van Amsterdam te ontwikkelen tot een aantrekkelijk gebied waar historie, recreatie en natuur hand in hand gaan.