Stadsdeel Zeeburg

Stadsdeel Zeeburg zet extra in op zorg

18 maart 2008

Stadsdeel Zeeburg gaat extra inzetten op mensen die zorg nodig hebben, maar buiten beeld van de instanties blijven. Daartoe hebben zorgaanbieders, woningcorporaties en stadsdeel Zeeburg op 18 maart 2008 een convenant ondertekend.

Stadsdeelwethouder Jan Hoek ondertekent het convenant

De samenwerkingsafspraken met zorgaanbieders en woningbouwcorporaties richt zich vooral op volwassenen met verschillende problemen tegelijk (sociaal, geestelijk, verslaving) die weliswaar zelfstandig wonen maar niet zelf om zorg of hulp vragen. Het is de uitdrukkelijke bedoeling om verergering van hun situatie voor te zijn, hun kwaliteit van leven te vergroten en overlast voor de buurt te verminderen of te voorkomen. Samen met de bewoners, hun familie, vrienden en buren, wordt gezocht naar een brede aanpak van de problemen waarbij gedacht moet worden aan goed wonen, mensen ontmoeten, bezig zijn, financieel kunnen rondkomen en het huishouden kunnen organiseren.

Stadsdeelwethouder Jan Hoek (Zorg): 'Met deze hechtere samenwerking willen we bijvoorbeeld voorkomen dat iemands uitkering wordt stopgezet of dat iemands huurcontract wordt ontbonden terwijl hij net op de goede weg is'. In de nieuwe aanpak krijgt het telefonisch Meldpunt Zorg en Overlast een regierol. Daar kan iedereen die vermoedt dat bepaalde mensen in hun buurt hulp nodig hebben, hiervan melding maken. Het is de bedoeling om de mensen waarmee het niet goed dreigt te gaan op deze manier in een vroeg stadium hulp te bieden.

Geschat wordt dat er in stadsdeel Zeeburg zeventig mensen zijn die zelfstandig wonen, meerdere psychische of lichamelijke problemen hebben, én de weg naar zorginstanties zelf niet willen of kunnen vinden. In Amsterdam gaat het om ongeveer 2000 mensen. In alle Amsterdamse stadsdelen zal gewerkt worden volgens de nieuwe afspraken. Zeeburg is het eerste stadsdeel dat ermee begint.