Ministerie van Defensie

ACTUEEL

18-03-2008 18:29

GOUVERNEUR URUZGAN BEMIDDELT IN CONFLICT

Foto: ministerie van Defensie - Hamdam laat aan duidelijkheid niets te wensen over

Gouverneur Hamdam van de provincie Uruzgan heeft gisteren in Chora persoonlijk bemiddeld in een lang slepend conflict tussen twee groeperingen binnen de Barakzai-stam. De ene partij beticht de andere ervan het schaarse irrigatiewater in het gebied onevenredig te verdelen.

De ruzie laaide afgelopen week zo hoog op, dat er een dode viel en vier Afghanen gewond raakten. Reden voor de gouverneur om de partijen in een shura bijeen te roepen. Hamdam liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Hij waarschuwde hen zich te houden aan het Afghaanse recht in plaats van naar de wapens te grijpen. âEr is lang en hard gevochten voor de vrede in Chora en die mag niet verloren gaanâ, zo sprak Hamdam. De twee groepen zeiden de grondwet te willen respecteren, maar gaven ook aan niet met zich te laten sollen.

Om de rust in het gebied te bewaren heeft de gouverneur een districthoofd aangesteld. Deze kapitein uit het Afghaanse leger heeft enkele manschappen tot zijn beschikking.

Aan de shura namen ook de vertrekkend en de nieuwe commandant van het Provinciaal Reconstructieteam, de luitenant-kolonels Wilfred Rietdijk en Michel Hubregtse, deel.