Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


BaasjesBerichten.TV online

18 maart 2008

-
Sandra Hirs

"Het is 18 maart 2008. Dit is jaargang 1, Aflevering 1, editie 1, van BaarsjesBerichten.TV." De tonen van een kabbelende beginmelodie verstillen als stadsdeelvoorzitter Arco Verburg om 16.31 uur de afkondiging van een nieuw interactief medium voor De Baarsjes afsluit. BaarsjesBerichten.TV is vanaf dat moment on line.

BaarsjesBerichten.TV is een filmforum op het internet. De Baarsjesbewoner kan daar vanaf dinsdag 18 maart 2008 direct een reactie typen op een beleidsvoornemen. Iedere week biedt een stadsdeelbestuurder in een kort filmbeeld een nieuw onderwerp aan. Reageren op ingestuurde reacties is zoals het bij een goed forum betaamt uiteraard mogelijk. Sterker, dat is de bedoeling.

"We willen met de Baarsjesbewoners in dialoog. Dat doen we, naast traditionele vormen als inspraakbijeenkomsten en bewonersoverleg, op allerlei manieren. Door bij ze thuis op de koffie te gaan, ze een welkomstdiner aan te bieden, ze uit te nodigen voor ons digitaal bewonerspanel, en nu ook via een open filmforum op BaarsjesBerichten.TV," aldus Arco Verburg.

Onlangs verscheen een rapport van de VN over de elektronische overheid wereld wijd. Dat noemt Nederland, na de Scandinavische landen het vijfde land ter wereld waar de overheid klaar is om nieuwe media in te zetten voor contacten met de burger. Als het gaat om ruimte te maken voor een dialoog met burgers over nieuw beleid, dan staat Nederland op de zestiende plaats. In De Baarsjes heeft meer dan 70% van de huishoudens internet. Het stadsdeel wil die contactmogelijkheid zo goed mogelijk benutten. BaarsjesBerichten.TV is daar een voorbeeld van.

Verburg:"Als je ziet dat op Hyves de Baarsjesgemeenschap al bijna 1000 leden telt, als je ziet dat ons Digitaal Bewonerspanel 434 deelnemers heeft, en je ziet dat we zo'n 1300 abonnees hebben op onze digitale nieuwsbrief De Baarsjesmail, dan snap je dat we de nieuwe media niet snel genoeg kunnen inzetten."