Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 3 maart 2008

Wie helpt weidevogels beschermen in de Drieban?

Wilt u zich inzetten voor het behoud van weidevogels in uw omgeving maar weet niet hoe? Sluit u dan aan bij de nieuw op te richten groep voor weidevogelbescherming in de Drieban. Na de nodige begeleiding, gaat u in de weilanden rondom Oosterleek en Venhuizen nesten zoeken en markeren. Dit allemaal met het oog op bescherming van bijvoorbeeld grutto, kievit en tureluur.

Bent u ook iemand waarbij de aanvang van de lente gemarkeerd wordt door de terugkeer van tureluur, grutto en veldleeuwerik? En is voor u het geluid van baltsende kieviten tijdens een windstille maanverlichte nacht onlosmakelijk verbonden met het wonen in de polder? Dan zal het u ook droevig stemmen dat het met deze weidevogels niet goed gaat. Te meer een reden om daar iets aan te doen.

Natuurlijk hebben de weidevogels natuurlijke vijanden, die horen er bij. Maar wij kunnen minimaal proberen de schade die de mens veroorzaakt te beperken door met vrijwilligers de boeren en tuinders te helpen om de nesten te beschermen. Het IVN start een beschermingsgroep voor de weidevogels in polder de Drieban bij Oosterleek en Venhuizen. De groep wordt begeleid door de heer Marco van der Lee die u leert hoe u nesten kunt vinden.

Als u in de maanden april, mei en juni een middag of ochtend in de week op zoek wilt gaan naar nesten, dan kunt u zich aanmelden bij coördinator mevrouw Jonika Aalders-Berkhout, telefoon 06-18153882. Kom voor meer informatie ook naar de startavond op 18 maart om 20.00 uur in het IVN centrum de Terp, Veilingweg 19 1611 BN te Bovenkarspel. Ook als u tuinder of melkveehouder bent en nog geen vrijwilligersgroep op uw land heeft lopen, kunt u zich aanmelden.



Landschap Noord-Holland