ACCESS; innovatief hiv/tuberculose programma in Centraal Azië

17/03/2008 06:00

AIDS Foundation East-West (AFEW)

Amsterdam/ Almaty 18 maart / 24 maart Internationale Stop Tuberculose Dag

AIDS Foundation East-West (AFEW)1 geeft het startsein voor ACCESS, een driejarig innovatief grootschalig hiv/tuberculose programma in vier landen van Centraal Azië; Kazakstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan.

Het ACCESS programma met een budget van 6.8 miljoen Euro wordt gefinancierd door het Medefinancieringsstelsel (MFS) van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking. ACCESS bouwt verder op een hiv-preventie en behandelprogramma dat de voorgaande drie jaar al werd uitgevoerd door AFEW in de regio. ACCESS levert een directe bijdrage aan het terugdringen van hiv/aids en tuberculose (tbc) onder de meest kwetsbare groepen; sekswerkers, spuitend drugsgebruikers, gevangenen en mensen die leven met hiv en tbc.

Cliënten staan in het AFEW ACCESS programma centraal. Om hen heen worden hulpverleners en zorgdiensten bij elkaar gebracht. Een hele nieuwe benadering in het verzuilde systeem van de voormalige Sovjet republieken. Intensivering van toegang en continuïteit tot hiv en tb preventie, behandeling en zorg is cruciaal om grip te krijgen op de razendsnelle verspreiding van hiv en hiv/tbc co-infecties.Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met overheden zoals de ministeries van gezondheidszorg en justitie, locale non-gouvernementele organisaties en internationale organisaties, waaronder het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds.

Centraal Azië behoort tot een van de regio's waar de hiv-epidemie momenteel het snelste groeit, vooral onder spuitende drugsgebruikers. Volgens de officiële statistieken is 70 tot 85% van de nieuw infecties gerelateerd aan spuitend drugsgebruik. Van de mensen met een hiv-infectie zijn 80% jonger dan 30 jaar.Tbc cijfers zijn al jaren hoog sinds de ineenstorting van de Sovjet Unie. Mensen met hiv hebben tot 50 keer meer kans op het krijgen van tbc. Wereldwijd overlijdt de helft van mensen met aids uiteindelijk aan tbc.


1 AIDS Foundation East-West (AFEW) is een Nederlandse non-gouvermentele, public health organisatie die momenteel 20 grootschalige HIV/AIDS programma's uitvoert in acht voormalige Sovjet Unie landen; Rusland, Oekraïne, Moldavië, Wit-Rusland, Kazakstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië.