KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

18-3-2008

Goede resultaten Sven en Kalle Coster in de 470

Sven en Kalle Coster openden de tweede dag met een overtuigende overwinning gevolgd door een zesde plaats in race vier. De zeilende broers staan op een derde plaats in het algemeen klassement bij de heren in de 470 klasse waarin 83 teams meedoen.

In vergelijk met de eerste dag stond er iets minder wind op 17 mei (7-10 knopen wind/windkracht 2-3) in de Baai van Palma. Er zijn nu in de meeste klassen vier races gevaren. Pas als er meer dan vijf wedstrijden gezeild zijn mogen de zeilers hun slechtste resultaat aftrekken.

Bij de klassen met meer dan 50 deelnemers, zoals bij de heren 470, RS:X Windsurfer en Laser wordt de vloot in de voorronde in twee of meer willekeurige groepen verdeeld. Vanaf woensdag 19 maart worden in deze klassen de deelnemers op basis van het algemeen klassement ingedeeld en varen alleen de besten tegen elkaar in de finale races. Op de laatste dag 21 maart zeilen alleen de beste tien tegen elkaar in de allesbeslissende Medal race.

In race drie eindigden De Koning en Berkhout als 4de. Zij hadden een dramatische start van race vier. Als gevolg van een zeer slechte start van een paar tegenstanders raakten ze verstrikt in de ankerlijn van het startschip en moesten ze achteraan starten. De drievoudige wereldkampioenen werden nog 22ste van de 38 deelnemers. Het zeilduo staat voorlopig achtste in het algemeen klassement.

Pieter-Jan Postma scoorde een 11de en een 8ste plaats. De wind nam af van 10 naar 7 knopen en het waren lastige omstandigheden voor me. Dus met die achtste plaats ben ik zeker tevreden. Maar mijn start in de eerste race was niet goed. Dat verdient echt verbetering. Ik lag bij de eerste boei 35ste denk ik, maar heb me nog wel naar een tiende plaats weten te zeilen. Postma staat zesde in de voorlopige ranglijst met 46 deelnemers.

Casper Bouman moest heel hard werken om zijn surfplank op snelheid te houden in de Baai van Palma. Bij weinig wind is het zaak met het zeil te pompen om zo zelf wind op te wekken. Niet het sterkste punt van de Hagenaar. De grens tussen planeren en pompen ligt ongeveer bij 10 knopen wind. Bouman deed het relatief goed en werd 6de en 11de. Daarmee staat de windsurfer op een zevende plaats in de ranglijst van totaal 92 deelnemers.

Laser zeiler Rutger van Schaardenburg had een hele goede dag met een vijfde en zesde plaats. De zeiler uit de jeugdopleiding staat nu op een zestiende plaats in het klassement in de uiterst sterk bezette laser klasse met meer dan 100 deelnemers.

Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis hebben op dit evenement maar zeven tegenstanders waarschijnlijk als gevolg van het feit dat dit evenement vlak na het WK in Nieuw Zeeland op de agenda staat. Booth en
Nieuwenhuis staan vijfde.

Internetadres: Website evenement: www.trofeoprincesasofia.org