ICCO & Kerk in Actie willen opheldering moord vakbondsleider Guatemala

18/03/2008 09:03

ICCO

De ontwikkelingsorganisaties ICCO & Kerk in Actie willen opheldering over de moord op Miguel Angel Raírez in Guatemala. De vakbondsleider werd op 2 maart gedood en werkte voor een bedrijf dat Chiquita bananen exporteert.

Miguel Angel Raírez was één van de initiatiefnemers van de vakbond Sitrabansur. De moord vond plaats na een reeks van ontslagen en bedreigingen van arbeiders die zich bij deze vakbond aansloten. De vakbond is in juli 2007 opgericht door werknemers van de Finca Olga Maria, een bedrijf dat produceert voor de export naar de VS voor Chiquita Brands International.

De arbeidsomstandigheden van werknemers in de bananensector in Midden-Amerika zijn slecht. Ontslagen, plantagesluitingen, contractbreuken en verzonnen aanklachten tegen vakbondsleiders zijn aan de orde van de dag in verschillende landen. Ook zijn er geregeld meldingen van geweld en soms zelfs moord.

De Europese Unie voert op dit moment handelsonderhandelingen met Midden-Amerika die moeten uitmonden in associatieakkoorden. ICCO & Kerk in Actie wijzen de EU erop dat het haar taak is daarbij niet alleen te kijken naar betere handelsrelaties. De EU zou onderhandelingen moeten gebruiken om juist ook mensenrechten in Midden-Amerika - waaronder arbeidsrechten en het recht op vrijheid van vereniging - aan de kaak te stellen.

De vakbond Sitrabansur is aangesloten bij een regionaal netwerk van zeventig Midden-Amerikaanse organisaties van vakbonden en mensenrechtenorganisaties, die strijden voor betere arbeidsrechten. Dit netwerk heeft voor deze zaak aandacht gevraagd bij Chiquita International. ICCO & Kerk in Actie hebben namens het Guatemala platform Nederland (Solidaridad, Oxfam-Nederland, Hivos en Cordaid) hun zorgen uitgebracht over de moord bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Amnesty International is een 'Bliksemactie' begonnen naar aanleiding van de moord en bedreigingen van andere vakbondsleden.

ICCO & Kerk in Actie steunen organisaties in Midden-Amerika die zich inzetten voor betere arbeidsomstandigheden. Vanuit Nederland en Brussel voeren zij actie om te zorgen dat de EU zich inzet voor eerlijke handel met Midden-Amerika. In Nederland wijzen zij het bedrijfsleven op hun rol ten aanzien van maatschappelijk verantwoord ondernemen.





http://www.icco.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,