'Jouw wereld, Mijn wereld'


Een Reizende Toilettentoonstelling

NIJMEGEN, UTRECHT EN ROTTERDAM, 20080303 -- Reizende Toilettentoonstelling: project in het kort `JOUW WERELD, MIJN WERELD' is een reizende fototentoonstelling in de wc-ruimte van MBO scholen. Het zal plaatsvinden in Nijmegen (ROC Nijmegen, 18 maart), Utrecht (Grafisch Lyceum, 20 maart) en Rotterdam (Albeda College, 27 maart). Het wordt uitgevoerd door vier enthousiaste jongeren die geloven in jongeren en in ontwikkelingssamenwerking. Zij streven naar een groter nationaal en uniform verantwoordelijkheidsgevoel onder leeftijdsgenoten voor de ontwikkelingsproblematiek in de wereld!

Move Your World Academy

Dit project is onderdeel van de Move Your World Academy, waar de projectleden aan meedoen. Move Your World (MYW) is een organisatie die zich richt op draagvlakversterking op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en duurzame ontwikkeling van jongeren. Vanuit deze optiek is Move Your World de MYW-Academy gestart: een trainingsreeks voor 20 jongeren die naar aanleiding van deze trainingen zelf in groepjes een draagvlakversterkend project opzetten. De MYW-Academy houdt zich bezig met de volgende vraag: hoe betrek je jongeren in Nederland bij ontwikkelingssamenwerking en creëer je meer draagvlak?

Ludiek & aantrekkelijk

Met de `Reizende Toilettentoonstelling' wordt geprobeerd op een ludieke en aantrekkelijke manier
begrip voor ontwikkelingssamenwerking te creëren onder jongeren die zich niet automatisch maatschappelijk betrokken tonen. Dit wordt bereikt door op een positieve manier de overeenkomsten te laten zien tussen jongeren in Nederland en jongeren in ontwikkelingslanden. Door middel van deze overeenkomsten worden ook de verschillen in mogelijkheden getoond.

Toilet als expositieruimte

Voor deze tentoonstelling worden grote foto's uit het dagelijkse leven van jongeren in ontwikkelingslanden en van jongeren uit Nederland gebruikt. In ieder toilethokje van de wc-ruimte komt op zithoogte een gecombineerd fotoportret te hangen. Deze poster bestaat uit een foto van een jongere uit een ontwikkelingsland en daarnaast een foto van een jongere uit Nederland. De jongeren zijn zoveel mogelijk weergegeven in dezelfde pose en situatie, alleen de omgeving verschilt. Op de poster komt verder nog een pakkende slogan te staan. Ook wordt er gebruik gemaakt van de voorruimte van de toiletten om deze te versieren met andere foto's, teksten, doeken. Het toilet wordt dus als expositieruimte gebruikt!
Het toilet is hiervoor een geschikte, ludieke en originele plaats. Een fototentoonstelling op een toilet is onverwacht, schept verbazing en wekt hierdoor hopelijk de interesse van de doelgroep op. Ook is het een plaats waar de jongeren al komen.

Jongeren als model

Om de posters voor de MBO-studenten aantrekkelijker te maken, worden jongeren van de drie deelnemende MBO-scholen als model gebruikt voor de foto's van de Nederlandse jongeren. Hierdoor zullen ze zich nog beter kunnen identificeren (met de situatie van) een leeftijdsgenoot in een ontwikkelingsland. Door op een positieve manier de overeenkomsten te laten zien, willen we laten zien dat jongeren waar ook ter wereld gelijk zijn en dezelfde wensen en dromen hebben. Door tegelijkertijd ook de verschillen in mogelijkheden te tonen, willen we laten zien dat niet iedereen dezelfde kansen krijgt.





'Jouw Wereld, Mijn Wereld'