Bewoners betalen nog steeds te veel voor stadsverwarming


WarmteWet NU

HOUTEN / DEN HAAG / ROTTERDAM, 20080317 -- Niet-objectief, niet-betrouwbaar en geen NMDA-garantie, zijn termen die de Algemene Rekenkamer gebruikte in haar oordeel over het EnergieNed-tariefadvies. Desondanks gaan energiebedrijven op dezelfde voet verder. Consumenten wordt daarbij zelfs zand in de ogen gestrooid, door een kleine tariefsverlaging breed uit te meten, terwijl deze alleen wordt veroorzaakt door lagere gastarieven. Hoogste tijd dat warmte-afnemers in bescherming worden genomem. Onder andere Stichting-Actie-Giga-Joule dringt er op aan dat de warmtewet, waar al jaren over wordt gesproken, snel wordt afgerond. Een petitie daarover wordt 18 maart aangeboden aan de Tweede Kamer. Overigens zet de Stichting daarnaast haar juridische procedure tegen Eneco onverkort door.

Op de tariefstelling voor Warmte is het zogenaamde Niet-Meer-Dan-Anders-principe van toepassing. Dat wil zeggen dat voor een huishouden de totale kosten van ruimteverwarming, warm tapwater en koken niet hoger mogen zijn dan in de situatie waar de woning voorzien zou zijn van een eigen gasaansluiting, een eigen (HR) CV-ketel en een gaskookplaat. Gebleken is echter dat huishoudens met stadsverwarming per saldo meer betalen dan huishoudens met gas. In Nederland zijn bijna 300.000 woningen aangesloten op stadsverwarming.

Stichting Actie Giga Joule is twee en een half jaar geleden opgericht door een aantal bewonersverenigingen, met steun van de gemeente Houten. Doel van de stichting is verlaging van de tarieven èn compensatie voor het teveel betaalde over de afgelopen jaren. Overleg met Eneco de afgelopen jaren, heeft helaas niet tot een oplossing geleid en het voorstel om het conflict via arbitrage op te lossen is destijds door Eneco afgewezen. Daarom is Eneco vorige jaar door de Stichting voor de rechter gedaagd. In het kader daarvan staat op maandagmiddag 19 mei aanstaande een zitting gepland bij de rechtbank te Rotterdam.

De petitie WarmteWet Nu, die op dinsdagmiddag 18 maart wordt aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken, is een initiatief van Stichting Weten Tilburg en platform "Geen ¤(s)cent teveel". De petitie is getekend door organisaties en bewoners uit een groot aantal steden met stadsverwarming, waaronder Almere (NMD), Den Haag (o.a. Ypenburg), Houten (aGJ), Purmerend en Tilburg.

Meer informatie is te vinden op www.ActieGJ.nl. Daar kunt u ook diverse publicaties downloaden, waaronder het artikel "Tarief StadsVerwarming voor Dummies".





Stichting Actie Giga Joule