Iraniërs vieren Feest van het Vuur in Brussel


Vandaag 18 Maart bij Basiliek Koekelberg Brussel van 18 tot 21 uur

BRUSSEL, 20080318 -- Chaharshanbe Souri, of Feest van het Vuur dat Iraniërs op laatste dinsdag avond van het Iraanse kalenderjaar vieren, is een feest van meer dan 3500 jaar oud, en dateert van Zoroastriaanse Tijdperk. Tijdens het feest maakt men vuur om erover te springen. Bij het overspringen zegt men dan: "Zardi man az to, Sorkhi to az man". Vertaalt naar het Nederlands betekend dit: Jouw vurige rode kleur voor mij, mijn gele bleekheid voor jou. Hiermee willen Iraniërs bij het begin van lente, dat samenvalt met het Iraanse Nowrooz en Nieuwjaar, hun miserie en ziektes afgeven en geluk en energie overnemen.

Nowrooz zal dit jaar op Donderdag 20 Maart 2008 om 9 uur 18 minuten en 19 seconden (of 6 uur, 48 minuten en 19 seconden Belgische Tijd).

Het huidige regime heeft geprobeerd om dit pre-islamitische feest weg te krijgen en noemden het onislamitisch en vroegen om het niet te vieren. Toch komen jaarlijks miljoenen Iraniërs op straat.

In Teheran en andere steden van Iran zullen vandaag miljoenen Iraniërs op straat komen om dit feest toch te vieren. Naast zijn traditionele karakter, is dit 'verboden' feest na jaren ook een manier voor de Iraanse jongeren om te protesteren tegen het huidige regime.



Gelijktijdig met Iraniërs in Iran, zullen Iraniërs in Brussel dit feest vandaag ook vieren.

Op vierde achtereenvolgende jaar zal onze vereniging, Iraanse vzw voor Cultuur, Kunst en Mensenrechten, dit feest in België organiseren, om het Iraanse feest hier wakker te houden.



ChaharShanbe Souri - Feest van het Vuur IN BRUSSEL

Plaats: Basiliek Koekelberg Brussel (Metro Simonis)

Datum: Vandaag 18 Maart 2008, vanaf 18 uur (tot 21 uur)

Voor informatie: 0484/97.88.18





Iraanse VZW Cultuur, Kunst en Mensenrechten