---
Datum: 18 maart 2008

Gouda Verdachten diefstal uit auto's aangehouden

Met de aanhouding van twee Gouwenaren van 21 en 23 jaar op maandag 10 maart jl. denkt de politie van Gouda vijftien auto-inbraken te hebben opgelost. De Gouwenaren worden ervan verdacht in de periode eind 2006 tot en met december 2007 te hebben ingebroken in auto's in de wijk Korte Akkeren en een aantal op de Geuzenstraat. Uit de auto's werden vooral laptops, navigatiesystemen en tassen gestolen.

Meer aanhoudingen De politie heeft vorige week echter meer aanhoudingen verricht. Eveneens op maandag 10 maart werd een 17 jarige Gouwenaar aangehouden voor heling c.q. diefstal uit een auto op de Heesterlaan in november vorig jaar. Nadat een ruit van de auto was ingegooid werd er een tas uit de auto gestolen. De verdachte is inmiddels voorgeleid aan de rechter commissaris en in afwachting van zijn proces in bewaringgesteld. Vrijdag 14 maart werd een 17 jarige Gouwenaar op heterdaad aangehouden na een inbraak in een auto die geparkeerd stond op de Tobias Asserstraat. Een 18 jarige mededader werd maandagmiddag 17 maart aangehouden. Ook van deze auto was een ruit ingeslagen. De daders gingen er vandoor met een navigatiesysteem. Zaterdag hield de politie een 18 jarige man aan in zijn woning. Tegen hem zijn verdenkingen dat hij uit een op de Leeuwenburg geparkeerde auto een aktetas met daarin verschillende papieren, een rekenmachine en zonnebril wegnam. Kennelijk was de dief aangetrokken door de op de achterbank liggende en daardoor zichtbare tas, sloeg een raampje in en haalde de tas uit de auto. Dankzij goede getuigenverklaringen wist de politie achter de identiteit van de vermoedelijke dader te komen. De verdachte, een veelpleger, is voor het verdere onderzoek ingesloten. Hij wordt woensdag 19 maart voorgeleid aan de rechter commissaris.

Gelegenheidsdieven De politie ziet dat ongeveer 95% van de aangevers goederen zichtbaar in de auto laten liggen. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op dieven. Door een autoruit in te slaan of in te gooien is een inbraak in een auto snel gebeurd. Bij het opnemen van de aangiftes werd duidelijk dat uit de auto's ook tassen waren weggenomen die men voor het doen van boodschappen even achterin de kofferbak had gegooid. In veel gevallen hadden de dieven de eigenaren al geobserveerd zonder dat zij dit doorhadden.

Verdachte situatie, bel de politie De politie vraagt getuigen bij verdachte situaties de politie te bellen. Als er bijvoorbeeld een onbekend persoon grote interesse heeft in geparkeerde auto's of zich verdacht ophoudt in brandgangen en steegjes, dan kunnen bewoners bellen naar 1-1-2. Het noteren van het signalement en eventueel een kenteken kan de politie verder helpen in het onderzoek.

Verboon, Yvette Postbus 4240 2350 CE Leiderdorp Telefoon 071 - 5459391 Fax 071 - 5459305