Gemeente Dordrecht


Persbericht
Iedereen in beeld en een passend hulpaanbod

Inspraak beleid Maatschappelijke Zorg van start

Minder daklozen, minder overlast, betere opvang, zorg voor kwetsbare groepen, terugdringen van huiselijk geweld en goede voorlichting. Dat is kort samengevat de ambitie van 'Zorg voor elkaar', het beleidsplan maatschappelijke zorg voor 14 gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid 2008-2010. Het college van centrumgemeente Dordrecht geeft het plan vrij voor inspraak tot en met 29 april.

Maatschappelijke zorg gaat over voorzieningen en activiteiten op het terrein van maatschappelijke opvang, verslavingszorg, huiselijk geweld en vrouwenopvang. Het beleidsplan is een nadere uitwerking van de Wet maatschappelijke ondersteuning en geeft aan hoe de zorg voor kwetsbare groepen 'voor elkaar' moet komen. Het gaat erom mensen te helpen die zonder de steun van anderen of van de overheid niet kunnen meekomen in de samenleving. Er is een aantal speerpunten:


* Preventie
Preventieactiviteiten richten zich op het voorkomen van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren, het voorkomen van psychosociale problemen zoals depressie en eenzaamheid, meer inspanningen om huiselijk geweld tegen te gaan en het voorkomen van dakloosheid.

Voor jongeren van twaalf tot zestien jaar start vanaf 2008/2009 start op een aantal scholen in de regio het project Gezonde School en Genotmiddelen.


* Iedereen in beeld en een passend aanbod
De groep waarom het gaat, kampt vaak met meerdere problemen tegelijk. Instellingen gaan ervoor zorgen dat alle cliënten een hulpaanbod en één vaste begeleider krijgen. Cliënten hoeven niet zelf alle instellingen langs; de begeleider zorgt ervoor dat er een passend aanbod komt. De eerste aandacht gaat uit naar overlastgevers, zwerfjongeren en daklozen.


* Opvangvoorzieningen
Een knelpunt van de huidige opvangvoorzieningen in de e regio is dat er onvoldoende plekken zijn en dat deze niet voor alle groepen geschikt zijn. In Dordrecht komt een hostel voor de opvang van 24 verslaafde daklozen. Ook worden de mogelijkheden onderzocht voor opvangvoorzieningen voor zwerfjongeren (acht plaatsen), crisisopvang voor gezinnen (twee plaatsen), opvang voor daklozen in het oosten van onze regio (zes plaatsen). Deze plekken zijn afhankelijk van financiering door het rijk. Daarnaast komt er meer aandacht voor begeleiding en een zinvolle dagbesteding.


* Bestrijden huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. De politie krijgt gemiddeld veertig meldingen van huiselijk geweld per week; desondanks blijft huiselijk geweld nog te vaak verborgen. Een intensievere aanpak is gericht op alle betrokkenen: slachtoffers en plegers van huiselijk geweld, met extra aandacht voor kinderen die vaak getuige zijn. Ook gaat er meer geld naar vrouwenopvang. Naar verwachting wordt op korte termijn de Wet tijdelijk huisverbod van kracht. Deze wet geeft politie en hulpverlening de mogelijkheid eerder in te grijpen als er een dreiging is van huiselijk geweld. Het verbod houdt in dat plegers van huiselijk geweld tien dagen hun woning niet meer in mogen en dat zij in die periode geen contact mogen opnemen met hun partner of kinderen. In die tijd kan hulpverlening op gang komen aan pleger, slachtoffer en kinderen.

Inspraak
De voorstellen zijn onder meer gebaseerd op interviews met dak- en thuislozen, een analyse van bestaande knelpunten en gegevens van de GGD Zuid-Holland Zuid. De inschatting is dat er in de regio circa 875 dak- en thuislozen zijn. Dordrecht is centrumgemeente voor maatschappelijke zorg. Het Rijk keert geld uit aan Dordrecht en deze gemeente maakt in regioverband afspraken over de inzet van middelen. Voordat de gemeenteraad van Dordrecht het plan definitief vaststelt, kunnen inwoners tot uiterlijk 29 april reageren t.a.v. het college van Burgemeester en Wethouders van Dordrecht, Postbus 8, 3300 AA, Dordrecht, onder vermelding van 'inspraakreactie maatschappelijke zorg'. Een e-mail sturen aan wmo@dordrecht.nl kan ook.

Financiering
Om het beleidskader 'Zorg voor elkaar' uit te voeren, is tot 2010 ruim 23 miljoen euro nodig uit de gemeentelijke begroting. Uitvoering van een aantal maatregelen is afhankelijk van toekenning van subsidie door het Rijk.

Beschikbare bestanden
MZ_concept_plan.pdf MZ_concept_plan_bijlagen.pdf Dordrecht, 18 maart 2008
Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 69 08
Informatie