Gemeente Zwolle

Uitkeringsfraude via onroerend goed

Datum uitgave persbericht: 03/18/2008

De gemeente Zwolle heeft de afgelopen twee maanden EUR 53.659,- aan uitkeringsfraude opgespoord. Na verschillende huisbezoeken zijn vijf uitkeringen beëindigd. Eén uitkering is aangepast omdat de woonsituatie onjuist bleek. Dit levert de gemeente Zwolle een besparing op van ruim EUR 4.600,- per maand.

De helft van het opgespoorde fraudebedrag komt voor rekening van een Zwols echtpaar. Dat ontving meer dan elf jaar een uitkering van de gemeente Zwolle, als aanvulling op hun pensioen. Na onderzoek bleek het echtpaar echter onroerend goed in het buitenland te bezitten. Door dit aan de sociale dienst te verzwijgen, ontving het echtpaar ten onrechte een bedrag van EUR 25.582,-. Dit bedrag wordt teruggevorderd. Het echtpaar verschijnt binnenkort voor de rechter verschijnen.

Kamers onderverhuurd en inwonende zoon

Uit een tweede onderzoek bleek dat een 62-jarige Zwollenaar van juni 2005 tot november 2007 kamers onderverhuurde. Die inkomsten had de man niet gemeld aan de sociale dienst. Van hem wordt EUR 10.985,- teruggevorderd. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Een 41-jarige vrouw uit Zwolle verzweeg dat haar inwonende zoon bijna drie jaar lang inkomsten had. De vrouw ontving daardoor EUR 2.890,- teveel aan bijstand. Dit bedrag wordt van haar teruggevorderd. Omdat het fraudebedrag niet boven de EUR 6.000,- ligt, hoeft de vrouw niet voor te komen.

Fraude opsporen via koppelen van bestanden

Eén van de manieren waarop de sociale recherche fraude opspoort, is het koppelen van bestanden. Op die manier kwam aan het licht dat verschillende personen naast hun uitkering inkomsten uit werk genoten. Zij fraudeerden voor totaal EUR 8.350,-. Daarnaast bleek dat een drietal personen hun detentie had verzwegen. Zij moeten een bedrag van ruim EUR 1.500,- terugbetalen.

Door uitkeringsbestanden met elkaar te vergelijken, bleek een 34-jarige Zwollenaar naast zijn uitkering van de gemeente óók een ziektewetuitkering van UWV te ontvangen. De ten onrechte verstrekte uitkering van EUR 2.588,- wordt van hem teruggevorderd.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 18-03-2008 tot 17-04-2008