GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

18 maart 2008

GAIA dient klacht in tegen wrede dierenmishandeling in "Lost in Tokyo" en "Toast Kannibaal"

"Ook mediaminister Geert Bourgeois moet dringend maatregelen nemen"

De dierenrechtenorganisatie GAIA dient tegen de makers van het 2BE spelprogramma Lost in Tokyo, het productiehuis, de deelnemers en de Vlaamse Mediamaatschappij (in wiens opdracht het programma werd gemaakt) klacht in bij de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn van de bevoegde minister voor Volksgezondheid wegens wrede dierenmishandeling en het aanzetten tot dierenmishandeling. Ook vraagt GAIA aan Vlaams mediaminister Geert Bourgeois om dringend in te grijpen. GAIA wil dat de FOD Dierenwelzijn toch optreedt ondanks het feit dat de wreedheden zich niet in België hebben voorgedaan, maar in Japan. Gisteren in de eerste aflevering kreeg een aantal deelnemers de opdracht vissen levend te fileren. Met 25.000 euro in het vooruitzicht voor de eindwinnaar deden ze zoals gevraagd. De zieltogende dieren spartelden van de pijn en leefden nog altijd toen ze met satéstokjes op een bord in de gepaste vorm gebracht werden om ze nog levend op te eten. Een Japanse vrouw deed het eerst voor en dan was het de beurt aan de kandidaten.

In aflevering 3 moeten kandidaten een paling levend villen. De kop wordt afgezaagd. Bij één kandidaat valt het dier op de grond. Bij een andere hangt de kop na tien minuten nog altijd aan het lichaam. Pas nadat de kop eraf is, wordt de paling gefileerd. Bij sommigen duurt de doodstrijd van de paling tien à vijftien minuten. GAIA wil dat dit en mogelijke andere onderdelen waarin dieren mishandeld worden, niet worden uitgezonden.

GAIA vraagt ook aan minister Bourgeois maatregelen te treffen om te voorkomen dat manifeste wreedheden jegens dieren nog langer bij wijze van spel in allerlei ontspanningsprogramma's worden opgevoerd.

"Er moeten dringend grenzen worden gesteld aan de zogenaamde artistieke vrijheid van programmamakers", vindt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Het gaat hier niet om onschuldige spelletjes, maar om wrede handelingen, waardoor dieren lijden en waartoe deelnemers aan dat soort programma's worden aangezet in het vooruitzicht een grote geldsom te winnen."

Nochtans had GAIA enkele jaren geleden naar aanleiding van wrede kippenslachtingen in Big Brother afgesproken met VTM dat er overlegd zou worden met de dierenrechtenorganisatie over het gebruik van dieren in programma's. "Dat was overeengekomen met woordvoerder Mark Van Lombeek", licht Michel Vandenbosch toe. Maar VTM houdt zich niet aan de afspraak.

Amper een week geleden werd in Toast Kannibaal op VTM een hond doodgeslagen om de "botsing tussen twee culturen" (lees: de platvloerse exploitatie van emoties) in de verf te zetten. Ook daartegen dient GAIA klacht in. Het gaat hier helemaal niet om nieuwsreportages, die verslag uitbrengen van bepaalde feiten die zich voordoen, maar om spelprogramma's die bedoeld zijn om mensen te vermaken. Michel Vandenbosch: "De programmamakers putten zich in allerlei bedenkelijke excuses uit om te rechtvaardigen wat niet te rechtvaardigen is: dat in die programma's mensen aangezet worden om volkomen onnodig dieren te mishandelen, en dat alleen met de bedoeling om sensatie en controverse te creëren. Louter effectenjagerij, dus." Dit kan zo niet verder.