GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

18 maart 2008

WEER HANENVECHTERS VEROORDEELD

GAIA krijgt 1 symbolische euro morele schadevergoeding

Drie mannen uit Diest, Sint-Truiden en Kortenaken, die op 17 mei deelgenomen hadden aan een hanengevecht in Halen, werden vandaag door de Hasseltse correctionele rechtbank van eerste aanleg veroordeeld tot 2.750 euro boete elk. De rechter legt hen ook definitief verbod op om hanen te houden. De
dierenrechtenorganisatie GAIA, die zich burgerlijke partij stelde, krijgt de gevraagde 1 euro morele schadevergoeding.

De veroordeelde hanenvechters werden door de politie betrapt na een tip van GAIA. Ronny M., die niet aan zijn proefstuk toe was, organiseerde het hanengevecht. In zijn wagen vond de politie vier nog levende hanen vol bloed en twee dode dieren. Bij hem thuis vond de politie ook nog vier metalen hanensporen terug. De man was eerder al veroordeeld wegens valsheid in geschrifte. Ronny V., die door het Hof van Beroep van Antwerpen eerder veroordeeld was wegens fiscale fraude en opzettelijke slagen en verwondingen, bleek de eigenaar te zijn van de zes hanen. Daniel H., die deelnam aan de hanengevechten, was eerder al veroordeeld door het Hof van Beroep van Brussel wegens dierenmishandeling.

Drie andere beklaagden, die stelden dat ze zich in de buurt bevonden omdat ze waren gaan vissen, maar niets met de hanengevechten te maken hadden, werden vrijgesproken.

Eind januari veroordeelde de Hasseltse correctionele rechtbank vijf andere hanenvechters ook al tot een boete van 2.750 euro en een definitief verbod om nog hanen te houden. Ook toen kreeg GAIA een euro morele schadevergoeding. Ook in deze zaak kon de politie de vijf mannen identificeren na een tip van GAIA.