Time : 17:07:14
Date : 18 March 2008
Sender Name: Everaets & C°

HUB en Kliniek Sint-Jan starten laagdrempelig gezondheids- en onderwijscentrum UNIEK MEDISCH PROJECT TERRANOVA SLAAT BRUG TUSSEN GEZONDHEID EN ONDERWIJS

Brussel, 18 maart 2008 - Vandaag legde Brigitte Grouwels, Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de eerste steen van Terranova, een ambitieus samenwerkingsproject, voor een deel gefinancierd door de Vlaamse overheid, tussen de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) en de Brusselse Kliniek Sint-Jan. Terranova is een innovatief medisch-sociaal gezondheids- en onderwijscentrum in hartje Brussel waar specifieke doelgroepen toegang krijgen tot een laagdrempelige en kwalitatieve, ambulante zorg. In het centrum komen ook skillslabs waar studenten van de HUB-opleidingen gezondheidszorg praktijklessen zullen volgen. Terranova creëert op die manier in Brussel een unieke synergie tussen onderwijs en gezondheid.

De constructie van het nieuwe pand in de Blekerijstraat - een ontwerp van het toonaangevende studiebureau Sum - is uit de startblokken. De partners verwachten dat het Terranovacomplex begin 2009 operationeel zal zijn. In het gebouw krijgen verschillende welzijns- en gezondheidsvoorzieningen onderdak. Zo komen er niet minder dan vijf operationele gezondheidscentra: een geriatrisch dagcentrum, een huisartsenwachtpost, een educatiecentrum i.v.m. diabetes en obesitas, een centrum voor preventieve geneeskunde en een centrum ontwikkelingsonderzoek voor kinderen. "Met de oprichting van deze gezondheidscentra biedt Terranova niet alleen een duidelijk antwoord op de toenemende vraag naar ambulante zorg in de gezondheidszorg. Het speelt ook in op de veranderende medisch-sociale noden van bepaalde bevolkingsgroepen in onze hoofdstad", aldus Patrick Gérard, voorzitter van de Raad van Bestuur van de vzw Terranova en algemeen directeur van de Kliniek Sint-Jan. Ook de Brusselse Welzijns- en Gezondheidsraad, die zich inzet voor een betere Nederlandstalige welzijns- en gezondheidszorg in Brussel, zal zijn intrek nemen in het gebouw. Verder zal het Terranovacomplex een kinderdagverblijf herbergen. Tot slot is er ook ruimte voor commerciële initiatieven die binnen het concept passen. Zo zijn er al intentieovereenkomsten getekend met een hoorcentrum en met T-interim, dat er een uitzendkantoor wil openen gericht op de sociale sector en een atelier voor tewerkstelling van sociaal achtergestelde personen.

Vaardigheidsonderwijs naar hoger niveau

In het Terranovacomplex komen ook vier skillslabs (praktijk- en oefenlokalen) van de HUB-opleidingen gezondheidszorg (Ergotherapie, Optiek en Optometrie, Verpleegkunde en Medische Beeldvorming). Deze skillslabs zullen binnen Terranova nauw samenwerken met de operationele gezondheidscentra. Daarmee wil de HUB de huidige practica van haar opleidingen gezondheidszorg resoluut op een hoger niveau tillen. "Studenten die vandaag nog onder begeleiding vaardigheden oefenen op poppen of collega-studenten, zullen binnenkort in reële situaties ervaren hoe ze met patiënten moeten omgaan. Wie als student een rolstoelpatiënt naar het toilet moet begeleiden, ervaart meteen hoe dat concreet moet gebeuren, maar ook welke attitudes nodig zijn", aldus Jo Praet, directeur van de opleidingen gezondheidszorg bij de Hogeschool-Universiteit Brussel. Naast de skillslabs komen in het gebouw ook klas-en docentenlokalen, een studielandschap, breakruimtes en een ruime infrastructuur voor seminaries.

Onderwijsexpertise

Voor de Kliniek Sint-Jan is de ondersteuning van de HUB met haar expertise op vlak van onderwijs zonder meer een pluspunt. "Dankzij Terranova wordt de afstand tussen de school en het werkveld, in casu het ziekenhuis, aanzienlijk kleiner. Dat levert niet alleen praktische voordelen op voor de studenten. Die samenwerking biedt ook het ziekenhuis extra rekruteringsmogelijkheden, vooral voor wat betreft de sociale knelpuntberoepen. Tot slot komt de instroom van de Nederlandstalige HUB-studenten ook het bicommunautaire karakter van onze instelling ten goede", aldus Jos Olbrechts, directeur verpleging van de Kliniek Sint-Jan en verantwoordelijk voor het rekruteringsbeleid van het ziekenhuis.

Bijlagen persmap

Bijlage 1:Concrete invulling van Terranova - kort
Bijlage 2Project Terranova: ontstaan, locatie, missie Bijlage 3:Partners Terranova: Hogeschool-Universiteit Brussel, Kliniek Sint-Jan, Sum