Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Aandelen NUON niet verkopen aan marktpartijen

Aandelen NUON niet verkopen aan marktpartijen

18-03-2008 * Als het aan de SP ligt blijven de Amsterdamse aandelen in energiebedrijf Nuon in publieke handen. In tegenstelling tot het 'rood-groene' college van PvdA en GroenLinks vindt de SP wèl dat strategisch belangrijke bedrijfstakken beter gestuurd kunnen worden door actief aandeelhouderschap. Pogingen om in plaats daarvan via wet- en regelgeving private bedrijven aan te sturen hebben niet de voorkeur van de SP.
Maureen van der Pligt
Raadslid Maureen van der Pligt is zeer verbaasd dat minister Wouter Bos dit op rijksniveau sinds kort wel inziet, maar dat zijn partijgenote wethouder Carolien Gehrels juist nu de Amsterdamse aandelen in Nuon wil verkopen. Van der Pligt: "Het binnenhalen van een grote som geld is voor deze wethouder belangrijker dan het waarborgen van maatschappelijke belangen in de publieke sector. Publieke bedrijven, zoals water-, gas- en energiebedrijven zijn te belangrijk om aan de markt prijs te geven."

In tegenstelling tot wethouder Gehrels wil de SP dat de overheid actiever omgaat met het aandelenbezit in energiebedrijven. Er moet meer gestuurd worden op zaken als levering, afsluiting, prijs, winst en salariëring van directies. Als dat beter door de provincie kan dan door afzonderlijke gemeenten, is de SP bereid deze optie te onderzoeken. Van der Pligt: "Maar ook dan zijn de aandelen van de overheid. Dit belangrijke uitgangspunt laten wij niet los." In de Tweede Kamer dringt de SP bij minister Bos aan op het beëindigen van het verkopen van energiebedrijven door lagere overheden.