Conferentie 'Samen in actie voor water en sanitatie' groot succes

18 maart 2008, Rotterdam - Victor Deconinck, dagvoorzitter van de conferentie 'Samen in actie voor water en sanitatie' houdt niet van kamperen. Het idee dat hij met een wc-rol onder zijn arm naar de toiletten op een camping moet lopen, staat hem niet aan. "Maar dat daar op zo'n camping überhaupt toiletten zijn, is een luxe," realiseert hij zich tijdens het slot van de conferentie. Een groot deel van de wereldbevolking leeft in omstandigheden die je met kamperen kunt vergelijken, alleen hebben talloze mensen geen toilet waar ze met een rol wc-papier naartoe kunnen lopen.

Unicef, het Netherlands Water Partnership (NWP) en Aqua for All hebben bewindslieden, beleidsmakers, bedrijven, donoren en maatschappelijke organisaties uitgenodigd om op 18 maart in het stadhuis van Rotterdam de conferentie 'Samen in actie voor water en sanitatie' bij te wonen. Daar moeten ze met elkaar afspraken maken om het schrijnende wereldwijde tekort aan voorzieningen voor schoon water en wc's te verminderen.

Aanleidingen om deze conferentie te houden zijn er genoeg: op zaterdag 22 maart is het Wereldwaterdag, 2008 is door de VN uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Sanitatie, maar de belangrijkste aanleiding om in actie te komen is het feit dat meer dan 2,6 miljard mensen geen wc hebben. Dat ruim 1 miljard mensen geen schoon water kunnen drinken. Dat in dertig minuten tijd honderd kinderen sterven aan de gevolgen van diarree, een ziekte die wordt veroorzaakt door met ontlasting vervuild water. Dat vrouwen en meisjes alleen 's morgens vroeg, of 's avonds laat buiten hun behoefte doen, omdat dat de enige momenten zijn dat dit ongezien kan. Dat meisjes wegblijven van school als ze gaan menstrueren, omdat scholen geen aparte wc's voor jongens en meisjes hebben.

Cholera in Rotterdam
Het zijn zaken waarbij je als westerling niet stilstaat, terwijl in ons land niet eens zo heel lang geleden dezelfde problemen speelden. Eregast Prins Willem-Alexander herinnert de aanwezigen er aan, dat Rotterdam in 1832 werd geteisterd door een cholera-epidemie. Wc's, rioleringen en een betere hygiëne maakten hier een einde aan ziektes en stank. "Hoe kunnen we 40 procent van de wereldbevolking laten leven in omstandigheden die wij 150 jaar geleden al als onacceptabel beschouwden?, zegt hij.

Als voorzitter van de VN-Adviseursgroep voor Water en Sanitatie praat de Prins van Oranje daarom met regeringen, om ervoor te zorgen dat zij concrete maatregelen nemen om meer mensen toegang te geven tot schoon water en wc's. Haast is hierbij geboden, want de lidstaten van de Verenigde Naties hebben met elkaar afgesproken dat het aantal mensen dat niet over schoon water en wc's beschikt in 2015 met de helft moet zijn verminderd. De Prins is echter optimistisch over de haalbaarheid van dit Millenniumdoel. Met zijn VN-team heeft hij afspraken kunnen maken met ministers in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Eind juni houden de lidstaten van de Afrikaanse Unie een speciale bijeenkomst over water en sanitaire voorzieningen, waarbij eerder gemaakte afspraken moeten worden verzilverd. "Sanitatie komt nu daadwerkelijk op politieke agenda's binnen regeringen", aldus de Prins.

Samenwerking is geboden
Schoon water en wc's prijken ook op de agenda van de Nederlandse regering. Tineke Huizinga, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, zegt op de conferentie dat Nederland het recht op water erkent als mensenrecht. Zo'n uitspraak schept verplichtingen, maar Huizinga benadrukt dat onze overheid niet in haar eentje kan bijdragen aan de oplossing van de problematiek op het gebied van water en sanitaire voorzieningen. Samenwerken met onder meer wetenschap en bedrijfsleven is hierbij geboden, iets wat op de conferentie meteen in praktijk wordt gebracht.

Ivo Opstelten, als burgemeester van Rotterdam gastheer van de conferentie, had het bij aanvang van de bijeenkomst al over 'geen woorden maar daden' en dat is inderdaad ook het doel van deze dag. Zestien organisaties, waaronder het Rode Kruis, Cordaid, Simavi en Unicef, willen boter bij de vis en die hopen ze te vinden bij de op de conferentie rondlopende bewindslieden, beleidsmakers, vertegenwoordigers van bedrijven en donoren. De onderhandelingen verlopen zeer succesvol: voor bijna alle door de organisaties aangeboden projecten op het gebied van water en sanitaire voorzieningen worden financiers, samenwerkingspartners of de benodigde kennis gevonden. In totaal zijn de bijdragen bijna 8 miljoen euro waard.

Minder praten, meer handelen Prins Willem-Alexander is dan ook zeer blij met dit resultaat. Hij wil dat er minder gepraat wordt en meer gehandeld. Of, zoals hij zei voor aanvang van de onderhandelingen over de projecten: "De overlegfase is, wat mij betreft, afgerond. Wij hoeven elkaar niet meer te overtuigen. Vandaag in Rotterdam gaan we over tot actie."

Tekst: Margot de Graaff

De toespraak van Prins Willem-Alexander kunt u lezen op de website van het Koninklijk Huis:
http://www.koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=24753

De volgende organisaties zochten voor hun projecten financiering, samenwerkingspartners of kennis: AKVO, AMREF Flying Doctors, Aqua for All Safi Sana, Coram. Cordaid, Plan Nederland, het Nederlandse Rode Kruis, Royal Haskoning, Simavi, SNS Reaal, WASTE, Water-Right, Syncera, UNEP en Aqua for All, Unie van Waterschappen en Unicef.

De inhoud van deze projecten vindt u terug op www.unicef.nl/wereldwaterdag.