Vereniging van Effectenbezitters


De VEB is opgericht in 1924 en telt inmiddels meer dan 40.000 leden.

Beleggers interviewen topman Ten Cate
Nieuwsbericht | 18-03-2008

Via onder meer deze website konden beleggers vragen stellen aan de bestuursvoorzitter van Ten Cate. Topman Loek de Vries geeft zijn visie op de zwakke dollar, de hoge grondstofprijzen en de waardering van zijn onderneming op de beurs. En wanneer stapt Ajax eigenlijk over op kunstgrasvelden?


-De lage dollar geeft TenCate veel problemen: hedged u zich daartegen? En zoniet, bestaan daar dan inmiddels al plannen voor?

Koninklijke Ten Cate maakt gebruik van afgeleide financiële instrumenten om de valutarisico's af te dekken die ontstaan uit operationele, financierings- en investeringsactiviteiten. Voorbeelden zijn valutaopties en termijncontracten.

Sinds enkele jaren dekt TenCate ook (een deel van) het translatierisico af. Dit is de vertaling van de winst die wij in de VS realiseren en in Euro wordt gerapporteerd. Wij verwijzen hiervoor naar ons jaarverslag.


-De hoge grondstofprijzen: geven die TenCate ook problemen? Kan het bedrijf zich daarmee indekken?

De prijzen op de grondstoffenmarkt kunnen sterk fluctueren. De prijs van kunststoffen wordt deels bepaald door de olieprijs, maar vooral ook door schaarste- of overschotsituaties in de markt. De hoge PP en PE prijzen hebben een drukkend effect op de winstgevendheid gehad.

Bij supersterke en brandwerende armourvezels zijn regelmatig schaarstesituaties ontstaan. In die situaties zijn goede afspraken gemaakt met de leveranciers in kwestie.

Werkmaatschappijen van TenCate zullen in toenemende mate gezamenlijk optrekken in de onderhandelingen met grote leveranciers, teneinde de meest optimale condities te bereiken in termen van prijs, kwaliteit en leverbetrouwbaarheid.


-Kan TenCate de lage dollar en hoge grondstofprijzen geheel doorberekenen?

Prijsverhogingen kunnen in het algemeen met een vertraging van drie tot zes maanden worden doorberekend aan de klant. Dezelfde beweging treedt op bij prijsdalingen. In enkele situaties wordt in afnemerscontracten een automatische prijsaanpassingsclausule opgenomen.


-Waar komt de sterke daling bij de divisie Geosynthetics & Grass vandaan?

Zowel de omzet (+18%) als het bedrijfsresultaat van de divisie Geosynthetics & Grass is gestegen. Ook autonoom steeg de omzet met 8%. De stijging werd beperkt door de terughoudende geosyntheticsmarkt in de Verenigde Staten.

De kunstgrasproductie is sterk uitgebreid, wat gepaard is gegaan met opstartkosten in Europa en de VS. Autonoom was sprake van een daling van de EBITA met 22%. TenCate Thiolon Middle East leverde een goede bijdrage aan de resultaten.

De positieve invloed van TenCate Thiolon Middle East werd grotendeels tenietgedaan door de marktsituatie in de Verenigde Staten (geosynthertics), de productieproblemen bij kunstgras in Europa en de sterke stijging van de grondstofkosten.

Inmiddels zijn voorwaarden gecreëerd voor resultaatverbeteringen, door kostenreducties, een betere procesbeheersing in de kunstgrasproductie en prijsverhogingen.


-Wanneer verwacht u nu echt een doorbraak van kunstgras?

De kunstgrasmarkt voor voetbal is in ontwikkeling. Op het vlak van bijvoorbeeld hockey is kunstgras al geruime tijd de standaard. Maar net als bij hockey, moet kunstgras in de voetbalmarkt vechten tegen emotionele overwegingen.

Voetbalbonden als de KNVB en de FIFA zien de voordelen van kunstgras ten opzichte van natuurgras. Op sportief vlak; men heeft niet meer te maken afgelastingen als gevolg van slechte velden in de wintermaanden.

Maar ook op commercieel vlak; een kunstgrasveld kan veel intensiever gebruikt worden. Bij amateurverenigingen levert dit ruimte op; men kan met minder velden toe. Bij professionele verenigingen kan het stadion zonder problemen aangewend worden voor het organiseren van evenementen, zonder het gras te beschadigen. Ook in grote stadions, waar natuurgras moeilijker groeit en herstelt na wedstrijden, is kunstgras een goede oplossing.

Momenteel wordt er door de FIFA gesproken over de mogelijkheid om het WK Voetbal 2010 in Zuid Afrika te houden op kunstgras. Dit zou een goede stimulans zijn voor het kunstgras voor voetbal in het algemeen, en dus ook voor TenCate.

Eerder heeft Louis van Gaal zich zeer positief uitgesproken over de voordelen van kunstgras. Recent heeft ook Marco van Basten kunstgras al reële optie genoemd.


-Wat de waarde/het belang wat TenCate hecht aan het feit dat Schroders 9,7% van de aandelen bezit?

Dit is een stabiele belegger die vertrouwen heeft in de groeiprognoses van TenCate. De TenCate aandelen zijn opgenomen in verschillende door Schroders gemanagede beleggingsfondsen.

TenCate is tevreden met de huidige balans tussen particuliere en institutionele beleggers.


-Vindt u dat de huidige beurskoers van TenCate een reële koers is?

Gezien het koersverloop van de afgelopen maanden, de winstgevendheid van TenCate op dit moment en de potentievolle vooruitzichten (mede te danken aan enkele strategische acquisities van de afgelopen tijd), zijn wij van mening dat het aandeel TenCate op dit moment wordt ondergewaardeerd. Dit is echter een fenomeen dat vele kansrijke fondsen is overkomen.


-Kunt u iets zeggen over het onderzoek wat naar u loopt inzake een belastingzaak uit de jaren negentig?

Op dit moment is hierover geen nieuws te melden. Wij hebben hierover eerder en zeer uitgebreid bericht verstuurd.


-Hebt u nog overnameplannen voor 2008?

TenCate handhaaft haar buy & build strategie die wij de afgelopen jaren succesvol hebben geïmplementeerd.
De afgelopen 6 maanden zijn op het gebied van overnames zeer succesvol geweest.

Wij hebben hiermee de gewenste posities in de composietenmarkt op het gebied van lucht en ruimtevaart alsmede op het gebied van armour composieten. De komende tijd ligt de nadruk op het integreren van deze berdrijven en winstverbeterinig van de sector Geosynthetics & Grass.


-Zijn er niet veel meer mogelijkheden voor brandwerende materialen? Zoals brandwerende wandbekleding ipv behang/vloerbekleding, kinderkleding brandwerend, brandwerend isolatie materiaal ivm /millieu., brandwerend purschuin ivm warmte verlies, brandwerenddoek voor in keuken/pan in brand.enz, brandwerende asbak.

TenCate heeft zich de afgelopen jaren zeer succesvol gericht op enkele nichemarkten, met als doel daarin wereldmarktleider te worden. Deze strategie zal TenCate blijven uitvoeren. Zeker met het oog op schaarste van sommige grondstoffen op het gebied van brandwerende vezels, blijft TenCate zich focussen op de markten met hoge toegevoegde waarden.

Markten waarin TenCate materialen het verschil kunnen maken. Dit moeten echter markten zijn met een zeker volume, waar onze wereldwijde aanwezigheid voordelen heeft. Tevens is het van belang focus te houden en niet een te grote diversificatie te laten ontstaan.

Tevens blijven wij vasthouden aan datgene waar wij goed in zijn en wat met onze technologische vaardigheden kan worden gerealiseerd.


-Hoe groot acht u de kans dat Ajax ooit op kunstgras gaat spelen?

De nieuwe trainer van Ajax, Marco van Basten, heeft onlangs gezegd dat hij kunstgras in de ArenA niet uitsluit, gezien de problemen met het natuurgras. De jeugdopleiding speelt al op TenCate kunstgras. Ajax heeft momenteel al een kunstgras trainingsveld met TenCate materialen. Wij hopen dat het hoofdveld zal volgen.


* Wanneer wordt de divisie Technical Compents verkocht?

De divisie Technical Components bestaat momenteel alleen nog uit TenCate Enbi. Hoewel TenCate Enbi onderdeel uitmaakt van de fix it- exit strategie, heeft TenCate geen haast bij de verkoop. TenCate Enbi is inmiddels een gezond bedrijfsonderdeel en wordt ook alleen verkocht aan een gezonde partij die het bedrijf verder wil ontwikkelen en bereid is een goede prijs te betalen.


* Wat is uw strategie voor de opkomende markten?

Wij zien in Azië een duidelijke groeimarkt met grote mogelijkheden voor TenCate. TenCate is al actief in China. TenCate Enbi heeft inmiddels een productiefaciliteit in China. TenCate Geosynthetics bouwt momenteel een nieuwe faciliteit. Vanaf deze locaties kunnen wij de Aziatische markt optimaal bedienen. De fabriek is in de 2e helft operationeel. Ook India is interessant, vooral voor geosynthetics (watermanagement).

TenCate is altijd alert op mogelijkheden, maar zal alleen actief worden in landen die een duidelijke toegevoegde waarde kunnen betekenen voor ons productie- en salesapparaat.


-Mag u de kleding tbv militairen aan ieder land zomaar leveren, of alleen aan bondgenoten?

TenCate is als ieder bedrijf gebonden zich te houden aan internationale verdragen en nationale richtlijnen. Vanzelfsprekend zal TenCate de geldende regels respecteren.

Een van de beperkingen is momenteel de beschikbaarheid van grondstoffen. Het Amerikaanse leger vraagt dermate grote volumes dat dit de beschikbaarheid in andere landen in de weg staat. De producenten zijn echter bezig hun capaciteit uit te breiden. In de 2e helft van dit jaar zal de beschikbaarheid van grondstoffen verbeteren.