Raad van State


Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

6 uitspraken gevonden
pagina: 1

1. 200608414/1
datum van uitspraak: woensdag 19 maart 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan Nieuw Crooswijk" van de gemeente Rotterdam) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Nieuw Crooswijk" van de gemeente Rotterdam. Het plan betreft het noordelijk deel van Crooswijk en is opgesteld om de wijk aantrekkelijker te maken voor een breed publiek. De gemeente wil graag van de wijk een typische middenklasse stadswijk maken. Om dat te realiseren zullen er van de in totaal ruim 2.000 bestaande woningen iets minder dan 300 blijven staan. De andere woningen worden gerenoveerd of gesloopt. Verder zullen er ruim 1.700 nieuwe woningen worden gebouwd. Het overgrote deel van de woningen is eigendom van het Woningbedrijf Rotterdam. Onder meer de Federatie Bewonerscomités Nieuw Crooswijk, Multi Action Vastgoed, de belangvereniging Huiseigenaren Schutterskwartier en een aantal inwoners van Crooswijk komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. Zij vinden dat de sociale problemen en bouwkundige gebreken in de wijk niet zo groot zijn dat daarom veel woningen moeten worden gesloopt. Ook vinden ze dat de sloop in fases niet goed gepland is. Verder wordt betwijfeld of aan de luchtkwaliteitseisen kan worden voldaan en of het plan wel financieel haalbaar is. De zaak is op 21 januari van dit jaar op zitting behandeld.
2. 200701114/1
datum van uitspraak: woensdag 19 maart 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Nieuwland 2004" van de gemeente Schiedam) Uitspraak over de goedkeuring van het bestemmingsplan "Nieuwland 2004" van de gemeente Schiedam. Dit plan ziet op de wijk Nieuwland en is van rechtswege goedgekeurd, omdat het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland niet op tijd een beslissing daarover heeft genomen. Het plan maakt een woontoren van 22 verdiepingen en 36 woningen aan de Spieringshoek mogelijk. Onder meer de huurdersvereniging Spieringshoekflat komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep. De huurdersvereniging vreest voor het verlies van natuur in het gebied, omdat een groot bosplantsoen moet worden gekapt om de nieuwbouw kunnen realiseren. Verder vindt zij de toren niet in de omgeving passen en vreest zij voor ernstige windhinder en voor de gevolgen voor de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit in het gebied. De zaak is op 11 februari van dit jaar op zitting behandeld.
3. 200701356/1
datum van uitspraak: woensdag 19 maart 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Noord-Holland
inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Bloemendaalse Park/Duin en Daal" van de gemeente Bloemendaal) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland van het bestemmingsplan "Bloemendaalse Park/Duin en Daal" van de gemeente Bloemendaal. Het plan heeft betrekking op de gelijknamige villawijk in Bloemendaal. De gemeente wil deze ruim honderd jaar oude wijk, die in 2001 is aangewezen als beschermd dorpsgezicht, zoveel mogelijk in de huidige staat behouden. De uitbreidingsmogelijkheden van veel percelen zijn in het plan daarom beperkt. Onder meer Belangenvereniging Comité Het Halve Maantje, Monumentenvennootschap De Vier Elementen en een aanzienlijke groep inwoners van Bloemendaal zijn het met deze beperking niet eens en zijn in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het plan voorziet verder nog in de bouw van een aantal woningen boven een supermarkt aan de Bloemendaalseweg. Hiertegen is onder meer een omwonende in beroep gekomen. Hij vindt het gebouw te hoog en vreest voor aantasting van zijn privacy. De zaak is op 14 februari van dit jaar op zitting behandeld.
4. 200703330/1
datum van uitspraak: woensdag 19 maart 2008
proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig
rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige
inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning voor crematorium-uitvaartcentrum Dela in Roermond) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft verleend aan Dela Uitvaartverzorging voor een crematorium-uitvaartcentrum en een parkeerterrein bij de begraafplaats "Tussen de Bergen" in Roermond. Een aantal omwonenden en Crematorium Midden-Limburg zijn het niet met de vergunning eens. Zij vrezen voor geluidshinder, stofhinder, parkeeroverlast, verkeershinder en overlast vanwege de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Daarom zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 22 januari van dit jaar op zitting behandeld.
5. 200704164/1
datum van uitspraak: woensdag 19 maart 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bouwzaken
inhoudsindicatie:

(Weigering bouwvergunning voor mast met lichtreclame langs de A4 bij Nieuw-Vennep) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer om een bouwvergunning te verlenen voor het plaatsen van een mast met lichtreclame van 25 meter hoog aan de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep langs de A4. Het gemeentebestuur heeft de bouwvergunning geweigerd, omdat de reclamemast te dicht bij de snelweg, de A4, zou komen te staan. Een afstand van honderd meter is volgens het gemeentebestuur op grond van het bestemmingsplan wel toegestaan, een afstand van zestig meter niet. Het bedrijf Spectate B.V. is het niet met de weigering eens en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf is een afstand van 60 meter van de snelweg de beste locatie voor de mast en veroorzaakt deze afstand de minste inbreuk op het landschap. De zaak is op 19 februari van dit jaar op zitting behandeld.
6. 200706054/1
datum van uitspraak: woensdag 19 maart 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Wet openbaarheid van bestuur inhoudsindicatie:

(Afwijzing verzoek om documenten Connexxion openbaar te maken) Uitspraak over de afwijzing door het dagelijks bestuur van het Bestuur Regio Utrecht (BRU) van het verzoek van een inwoner van Ooij om documenten openbaar te maken. Het gaat om documenten over alle functies van Connexxion Openbaar Vervoer N.V. bij de vestiging Nieuwegein en over de exploitatie van het nachtnet door Connexxion. Het BRU heeft het verzoek afgewezen, omdat hij volgens hem niet over deze informatie beschikt. Volgens de inwoner moet het BRU wel over de informatie beschikken, omdat het BRU toestemming heeft verleend aan Connexxion om het openbaar vervoer in de regio te verrichten. Het verzoek heeft ook betrekking op accountantsverklaringen over 2003, 2004 en 2005 die Connexxion aan het BRU heeft verstrekt. Hierin heeft het BRU de inwoner wel inzage verschaft. Volgens de inwoner zijn de accountantsverklaringen echter incompleet. De zaak is op 3 maart van dit jaar op zitting behandeld.