Gemeente De Bilt


Maartensdijks (P)raad(s)huis: over leefbaarheid en omgangsvormen

Op woensdagavond 19 maart aanstaande wordt door de werkgroep Communicatie namens de gemeenteraad een Maartensdijks (P)raad(s)huis georganiseerd. Tijdens het (P)raad(s)huis gaan raadsleden, inwoners en allerlei verenigingen met elkaar over de leefbaarheid in Maartensdijk en verschillende omgangsvormen in gesprek.

Hoe denken de inwoners, ondernemers en het verenigingsleven over leefbaarheid in Maartensdijk? Hebben zij een mening over bepaalde omgangsvormen die er voor zorgen dat er een leefbare samenleving is, zoals het respecteren van elkaar, het besef dat de openbare ruimte van iedereen is en men er gezamenlijk voor verantwoordelijk is de buurt schoon te houden? De gemeenteraad van De Bilt wil graag van de inwoners horen wat de ervaring en beleving van de leefbaarheid in Maartensdijk is. Bepaalde omgangsvormen lijken zo normaal, maar zijn deze dat ook? En hoe houdt men met elkaar Maartensdijk leefbaar?

Namens de gemeenteraad organiseert de raadswerkgroep Communicatie een Maartensdijks (P)raad(s)huis op woensdagavond 19 maart in Dijckstaete. Raadsleden, buurtbewoners en allerlei verenigingen gaan dan met elkaar in gesprek over het thema leefbaarheid. Vanaf 19.30 uur kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee alvast rustig in de zaal plaatsnemen. Het daadwerkelijke programma start om 20.00 uur.

Het (P)raad(s)huis is vooral een informeel samenzijn. Om de avond enigszins vorm te geven, is er wel een programma opgesteld. Zo is aan een aantal verenigingen en markante persoonlijkheden uit Maartensdijk gevraagd om hun visie op leefbaarheid te geven. De raadsleden willen daarna een aantal omgangsvormen voorleggen om vervolgens daarover (en breder dan dat, de leefbaarheid in algemene zin) in gesprek te komen. De omgangsvormen worden aan de hand van tien prikkelende stellingen besproken:

Leefbaarheid is: respect voor elkaar

1. respecteer elkaar altijd

2. agenten zijn er voor ons allemaal, respect graag
3. wees niet grof, maar zeg het normaal

4. gebruik geen geweld

5. intimiderend rondhangen is a-sociaal

Leefbaarheid is: de omgeving schoon en prettig houden
6. de openbare ruimte is van ons allemaal

7. parkeer alleen waar het mag

8. ruim zelf je afval op en laat je hond uit waar het mag
9. wat je stuk maakt, moet je zelf betalen

Leefbaarheid is: een verkeersveilige omgeving

10. hardrijden is bloedlink, dus doe normaal

Mocht u belangstelling hebben deze bijeenkomst bij te wonen, dan bent u langs deze weg van harte uitgenodigd. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de raadsgriffie (raadsgriffie@debilt.nl of 030 2289164).