Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Groenjaar 2008

19 maart Boomfeestdag

Rotterdam is een stad met ruimte, groen en bomen. In het Groenjaar 2008 krijgt het Rotterdamse groen extra aandacht. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten, groene verrassingen en vernieuwende initiatieven voor een mooiere groene stad na 2008. Samen met u, want Rotterdam is groener.....als u meedoet!

Tijdens de start van het Groenjaar, vorige week, zijn 100.000 groene verrassingen uitgedeeld op diverse punten in de stad en deelgemeenten. Rotterdammers kregen een hyacint in een gekleurde glazen pot met hierop het logo van het Groenjaar.

Boomfeestdag
De traditionele boomplantdag is onderdeel van het Groenjaar en woensdag 19 maart is gekozen als de Nationale Boomfeestdag. In Rotterdam wordt op deze dag het feestelijke startschot gegeven voor de aanplant van 2008 bomen in 2008. Met tal van festiviteiten en activiteiten krijgt de stad een groene impuls en wordt het belang van bomen en ander groen onder de aandacht van de jeugd gebracht. De centrale feestlocatie is in Overschie en ook schoolkinderen uit IJsselmonde gaan de 19e naar deze feestlocatie. Maar ook in IJsselmonde gaan schoolkinderen van groep 7 op diverse plekken bomen planten.

Bomen in IJsselmonde
Al jarenlang planten kinderen van basisscholen op de boomplantdag nieuwe bomen in straten en parken. Ook dit jaar zijn de scholen weer benaderd om mee te doen. In IJsselmonde heeft een aantal scholen zich aangemeld en op twee plekken worden bomen en struiken geplant.

Zon 30 leerlingen van de basisschool het Open Venster planten samen met portefeuillehouder Wouter Boonzaaijer, tien bomen aan de Sapphostraat en 13 leerlingen van basisschool Sam Sam gaan 250 heesters langs de Molièreweg planten met portefeuillehouder Bram van Hemmen. De kinderen krijgen een leuke attentie ter herinnering aan deze feestdag.

Monumentale boom
In het park aan de Oude Wetering komt, ook als onderdeel van de Boomplantdag, een monumentale boom te staan. Deze boom wordt vóór 19 maart door Gemeentewerken geplant. Bij deze plantactie zijn geen schoolkinderen betrokken, omdat het om een grote volwassen boom gaat en het te onveilig is hierbij kinderen te laten helpen.

Overschie
Op de feestlocatie in Overschie presenteren Jochem van Gelder en Sandra Reemer een programma met onder andere een musical, de finale van het nationale bomensongfestival en een kinderforum, waarbij kinderen vragen stellen over groen en milieu aan prominente gasten. Zon 40 leerlingen van De Rode Wiekel en de Dr. M. Polanoschool nemen deel aan deze happening.