Gemeente De Marne


Boom zoekt Kind (Boomfeestdag 2008)

De 51e Nationale Boomfeestdag, met de titel 'Boom zoekt Kind', wordt gehouden op woensdag 19 maart 2008. Overal in het land zullen basisschoolleerlingen jonge bomen aan gaan planten, onder toezicht van groenmedewerkers van de gemeenten. Zo ook in de gemeente De Marne. Deze keer zijn dat de groepen 7 en 8 van de openbare basisschool De Getijden in Pieterburen. De kinderen gaan aan de slag bij het pas aangelegde nieuwe fietspad in het dorp. Als extra activiteit wordt er op een aantal scholen in de gemeente een workshop over bomen gegeven.

'Boom zoekt Kind' lijkt regelrecht te zijn overgenomen van de hype ´Boer zoekt Vrouw.´

Er zit een soortgelijke filosofie achter, vertelt Cees Overdevest, die in de groensector van de gemeente werkzaam was. Hij heeft een groot hart voor bomen én voor kinderen. Daarom is hij de aangewezen persoon om iets méér te doen met de Boomfeestdag. Vandaar dat hij voorafgaand aan de Boomfeestdag aan de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente een workshop geeft over bomen. Iedere school wordt op deze manier eens in de twee jaar bezocht.

De titel 'Boom zoekt Kind' vindt hij heel goed gekozen. In kindertaal legt hij uit wat de titel volgens hem betekent: 'De boom is verdrietig en eenzaam omdat die zich verwaarloosd, in de steek gelaten voelt door de mens. Zo zijn er bijvoorbeeld door milieuvervuiling en massale kap van oerbossen veel bomen verdwenen. De boom zoekt daarom allereerst steun bij het kind. De boom hoopt dat het kind van hem gaat houden en hulp biedt om het leefmilieu te verbeteren. Niet alleen op Boomfeestdag, maar voortdurend.'

Daartoe is het eerst nodig dat kinderen nader kennismaken met bomen. Heel belangrijk is te weten dat bomen de vervuilende CO2 verminderen. En zuurstof afgeven. Mensen (en dieren) hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Iedereen, te beginnen bij de jeugd, moet zich ervan bewust worden dat juist bomen een onmisbare schakel vormen in het letterlijk leefbaar houden van onze aarde. Veel zuiniger zijn op het milieu en er veel beter voor zorgen dat bomen goed kunnen blijven groeien is pure noodzaak.

In zijn workshops vertelt hij als 'Bome Cees' over allerlei zaken die met bomen te maken hebben. Hoe bomen er uit zien, de functie van takken, stam, bladeren en wortels, verschillende kringlopen, bloei en vruchtvorming, etc. Waar bomen groeien komen andere planten- en diersoorten voor. Cees: 'Planten, dieren en mensen vormen als het ware één familie, met de aarde als moeder. Ze kunnen niet zonder elkaar bestaan. Ik noem de wereld in mijn workshop moeder aarde. Dat spreekt de kinderen aan. Want welk kind houdt er niet van zijn moeder?'

Als afsluiting doen de kinderen mee aan een soort quiz, waarin hun opgedane kennis over bomen wordt getest. De behaalde resultaten gaan naar het gemeentebestuur. Dat blijft zo goed op de hoogte van wat haar jongste inwoners belangrijk vinden als het om de leefomgeving gaat.

Meer info:

Gemeente De Marne, Han Bos, tel. (0595) 575 584
Cees Overdevest, tel. (0595) 571 725