Gemeente Valkenswaard


Boomfeestdag

In Valkenswaard wordt op woensdag 19 maart aanstaande de jaarlijkse Boomfeestdag gevierd. De organisatie van de dag is in handen van de vereniging voor Natuur- en Milieu-educatie (IVN) in samenwerking met de gemeente Valkenswaard.

Op 19 maart komen 39 leerlingen uit groep 8 van basisschool st. Martinus en de Belhamel en een aantal genodigden om 09.30 uur bij elkaar op de plantlocatie. Deze ligt dit jaar op een strook grond aan de Dragonder ter hoogte van de bergbezinkvijver en het pad naar het oude spoor.

Nadat de eerste boom officieel is geplant door burgemeester drs. A. Ederveen, gaan de leerlingen aan de slag. Ze planten 39 bomen: inlandse eiken, essen, beuken, en elzen. In totaal worden 1.214 stuks bosplantsoen geplant onder andere: vuilboom, hazelaar, krentenboom en sneeuwbes. Ze worden hierbij geholpen door medewerkers van de afdeling Leefomgeving van de gemeente en door IVN-medewerkers. Na afloop krijgen de leerlingen een traktatie en een aandenken aan de Boomfeestdag. Enige tijd voorafgaand aan de Boomfeestdag verzorgt het IVN een speciale gastles over dit onderwerp op de twee basisscholen.

Boom zoekt kind
Op 19 maart wordt op het schoolplein van basisschool Agnetendal een sierkers geplant door leerlingen van groep 3 en 4 en burgemeester Ederveen. Deze boom heeft een stamomtrek van 30 cm. Deze activiteit is in het kader van 'Boom zoekt kind', gepromoot door de stichting 'Nationale Boomfeestdag'. De kinderen krijgen vantevoren uitleg waarom het zo belangrijk is dat er bomen geplant worden in dorpen en steden.