Gemeente 's-Hertogenbosch

12-03-2008
Boomfeestdag 2008 in 's-Hertogenbosch
Kinderen planten bomen in Rosmalen

Woensdag 19 maart is het weer Boomfeestdag in `s-Hertogenbosch. Dit jaar planten kinderen bosplantsoen in het buitengebied van Rosmalen. Het programma begint om 9.00 uur in de Herman Broerenschool in Rosmalen. Zo'n dertig kinderen van drie groepen van deze school gaan verschillende jonge struiken in het buitengebied van Rosmalen planten. Er worden veel verschillende struiken geplant, namelijk Zomereik, ruwe Berk, zwarte Elst, Lijsterbes, Hazelaar, Gelderse roos en Vuilboom. De kinderen krijgen hulp van wethouder Eugster. Naast de kinderen zijn ook begeleiders van de scholen en groenmedewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte aanwezig.

Rosmalen
Om 9.00 uur worden de kinderen ontvangen in de Herman Broerenschool. Wethouder mevrouw J. Eugster heet hen welkom en legt het belang van bomen en groen uit. Vervolgens gaan de `plantertjes' naar de plantlocatie. Met veel enthousiasme worden de struiken dan onder begeleiding van medewerkers van de afdeling Beheer Openbare Ruimte en wethouder Eugster geplant. Na afloop staat er en traktatie en een presentje voor de kinderen op school klaar. Het feest eindigt voor de kinderen van deze school ongeveer om 11.00 uur.

Waarom een Feest voor Bomen?
De Nationale Boomfeestdag is een jaarlijks terugkerend evenement. De gemeente
's-Hertogenbosch neemt al een ruim aantal jaren, met succes, deel aan dit feest. Op deze dag wordt voornamelijk de schoolkinderen (en indirect hun ouders en verzorgers) gewezen op het nut en het belang van bomen. Het thema voor de Boomfeestdag van 2008 is: `Boom zoekt kind'.
De leerlingen krijgen ieder jaar een lesuur aangeboden van de gemeente `s-Hertogenbosch. In deze biologieles krijgen ze uitleg over bomen. Ook kunnen kinderen aan de hand van verschillende takken zien wat voor verschillende bomen er allemaal groeien in de stad. In de les wordt verder aandacht besteed aan het nut van bomen, hoe bomen groeien en waarom er een nationale Boomfeestdag is.

Kleurwedstrijd
Dit jaar organiseert de gemeente voor de derde keer een kleurwedstrijd met de kinderen die dit jaar meedoen aan de Boomfeestdag. Op woensdag 19 maart krijgen de kinderen die de kleurplaat het mooist hebben ingekleurd een prijs. De kleurplaat staat in het teken van het thema van dit jaar, namelijk Boom zoekt kind.

Thema Boom zoekt kind
Bomen in woonwijken zorgen ervoor dat iedereen zich lekkerder en gezond voelt: de lucht is schoner en zorgen voor sfeer. Bomen zijn ecologisch van belang, maar ook economisch en sociaal: groene, bomenrijke wijken maken dat mensen meer contact met elkaar hebben en dat men er graag woont. Huizen staan hier dus ook minder lang te koop.

Het probleem op dit moment is dat kinderen heel weinig biologieles krijgen op school: 15 minuten per week en dan valt het vaak onder het vak Levensbeschouwing. Kinderen komen veel te weinig buiten: ze zitten vaak achter de computer, bewegen te weinig en leren hierdoor weinig over bomen en natuur.