Persuitnodiging werkbezoek staatssecretaris Albayrak op 19 maart

Persbericht | 17-03-2008

Staatssecretaris Albayrak van Justitie brengt a.s. woensdag 19 maart een werkbezoek aan de veiligheidshuizen in Maastricht en Sittard-Geleen. De veiligheidshuizen staan model voor een breed lokaal samenwerkingsverband om de veiligheid in de steden en de regio te bevorderen.

Het Veiligheidshuis beoogt een effectieve bijdrage te leveren aan:
* Het verminderen en/of voorkomen van criminaliteit en overlast
* Het verminderen van onveiligheidsgevoelens onder burgers
* Recidive van daders zoveel mogelijk tegen te gaan door het aanbieden van nazorg en/of resocialisatietrajecten (eventueel met elementen van drang en/of dwang)

In het Veiligheidshuis richt men zich primair op de persoonsgerichte aanpak van volwassen en jeugdige veelplegers, (alle) jeugdige daders, notoire overlastveroorzakers, huiselijk geweldplegers en het projectmatig aanpakken van lokale criminaliteitsproblemen en overlast.

In de persoonsgerichte aanpak staat het (structureel) veranderen van de levensloop van mensen voorop. Bij daders ligt de nadruk op de structurele gedragsverandering waardoor zij stoppen met hun criminele of overlastgevende activiteiten. Daarnaast worden vanuit het Veiligheidshuis preventieve acties ondernomen, gericht op het daadwerkelijk voorkomen van criminaliteit en overlast.

In het veiligheidshuis worden ook signalen ten aanzien van potentiële (veelal jeugdige) daders opgepakt om het verder afglijden van personen te voorkomen. Er worden persoonsdossiers aangelegd om goede trajectafspraken te kunnen maken

Kenmerkend voor het Limburgse concept Veiligheidshuis is dat de ketenpartners vanuit verschillende ketens samenwerken onder één dak.

Na afloop van de werkbezoeken is er een moment voor de media om een toelichting te krijgen van de staatssecretaris van Justitie, de burgemeester van Sittard-Geleen de heer Cox en mw. Van den Bosch projectleider veiligheidshuis Maastricht. Het vindt plaats om 14.00 uur bij het veiligheidshuis Sittard-Geleen. Het adres is: Groenseijkerstraat 23, 6161 SC Geleen.

met vriendelijke groet,

mr drs A.M.E. Strodiau - Van Egmond
Directeur Voorlichting