Gemeente Leeuwarden

Persbericht - 18 maart 2008

Naam fusieclub korfbal Friso en Rapiditas woensdag onthuld

De naam en teamkleuren van Leeuwardens nieuwste korfbalclub worden woensdag 19 maart onthuld op Sportcomplex Nijlân. De onthulling zal verricht worden door wethouder Marco Florijn (Sport) en de jeugdleden van beide sportverenigingen. Na de onthulling zal wethouder Florijn kort ingaan op de toekomst van korfbal in Leeuwarden.

De nieuwe club ontstaat door de fusie van de korfbalclubs Friso en Rapiditas. Friso is opgericht in 1914 en is de op één na oudste korfbalvereniging in Friesland. Rapiditas is in 1944 opgericht onder de naam Zwaluwen. Na 1962 gingen de korfballers onder de naam Rapiditas zelfstandig verder.

De nieuwe vereniging zal beter in kunnen spelen op de ontwikkelingen in de sport en de maatschappij. De vereniging zal ruimte bieden aan zowel prestatiegericht korfbal als breedtekorfbal. De fusie moet uiterlijk 1 juli 2008 een feit zijn. Eerder hebben de leden van beide verenigingen zich al uitgesproken voor het bundelen van de krachten.

Het wordt een algemene vereniging met de zaterdag als wedstrijddag. Als alle leden meegaan, ontstaat een vereniging met ruim 200 leden. De ambitie is op korte termijn uit te groeien naar minimaal 250 leden.

De vereniging gaat spelen op het sportcomplex Nijlân op het gedeelte waar nu Friso al korfbalt. Ten behoeve van de fusieclub zullen daar een multifunctioneel kunstgrasveld en extra kleedruimtes worden aangelegd.