Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Boomfeestdag op 19 maart in West Varkenoordsepark

Het Groenjaar 2008 begon dinsdag 4 maart spectaculair met het uitdelen van 100.000 groene verrassingen. Met deze bijzondere actie werd aan de hele stad duidelijk gemaakt dat dit speciale jaar is begonnen.

Startsein
In de deelgemeente Feijenoord stonden vanaf 4 maart gedurende drie dagen op een aantal locaties Groenjaarkramen met hyacintenbolletjes. Op het plein bij het postkantoor in de Paul Krugerstraat gaf portefeuillehouder Robbert Baruch (Buitenruimte) woensdag 4 maart het startsein. Aan passerende bewoners deelde hij enthousiast hyacinten uit (foto).

Grote klapper
'Het Groenjaar loopt in het groeiseizoen, van maart tot en met oktober. Een grote klapper wordt de Boomfeestdag op woensdag 19 maart, waar Rotterdam dit keer de nationale gastheer van is.

Beschermers
In groene wijken voelen mensen zich lekker en gezond. Toch blijkt het vaak makkelijker een boom te kappen dan een lantaarnpaal te verplaatsen. Bomen zijn daarom op zoek naar beschermers: de kinderen van Nederland! Het thema dit jaar is 'Boom zoekt kind': kinderen zoeken of planten hun BeschermBoom, adopteren hem en zorgen er zo voor dat de boom nog jaren blijft groeien.

Kinderen planten bomen
De Boomfeestdag 2008 in de deelgemeente Feijenoord wordt gehouden in het West Varkenoordsepark. Hier komen 59 scholieren van de groepen 7 van de basisscholen De Sleutel, Nelson Mandelaschool en De Globetrotter in een grote tent bij elkaar om van alles te doen. Hun voornaamste activiteit is het planten van bomen in het park (3 stuks) en langs de Westerbeekstraat (13). Het gaat om eikenbomen en meidoorns.

Deskundige begeleiding
De kinderen doen dit onder deskundige begeleiding van medewerkers van Gemeentewerken, Werf Feijenoord. Aanwezig zijn ook deelraadsleden en de portefeuillehouder Buitenruimte.

Kennis, inzicht en begrip
Met de Boomfeestdag wil men kinderen in de leeftijd van 10/11 jaar (groep 7) kennis, inzicht en begrip voor bomen en de functie van bomen voor de samenleving bijbrengen. Het streven is dat zij dit vervolgens overbrengen op hun ouders én dat ze zich ook daadwerkelijk gaan inzetten voor behoud en bescherming van bomen en natuur. De Boomfeestdag in het West Varkenoordsepark en de Westerbeekstraat is van 9.00 tot 13.00 uur.

(foto: Op de Boomfeestdag in 2005 plantten kinderen bomen in onder andere de Paul Krugerstraat (Afrikaanderwijk)..)