Gemeente Zoetermeer

Zoetermeer op weg naar verbetering bij onderzoek Kinderen in Tel

Van 29ste naar 35ste plaats
Op de lijst van de minst kindvriendelijke gemeenten is de gemeente Zoetermeer van de 29ste naar de 35ste plaats gestegen. In de top 10 van 3981 wijken van Nederland staat de wijk Palenstein op de 8e plaats. Het college van Zoetermeer tevreden over deze verbetering. We werken al langere tijd hard aan het welzijn van de Zoetermeerse jeugd. Doordat we bezig zijn met bepaalde probleemgroepen scoor je op sommige onderdelen eerst slechter omdat er veel naar boven komt. Pas als je plannen een tijdje werken kun je de vruchten plukken en zie je een daling van het aantal problemen. Het onderzoek toont ook aan dat de keuze om Palenstein te verbeteren een verstandige keuze is geweest. Aldus wethouder jongeren Frans Muijzers.

Een van de redenen van de opvallende scores betreft de stijging van het aantal kinderen dat met een delict voor de rechter moet verschijnen. Door de harde aanpak van jeugd in Zoetermeer worden ook daadwerkelijk meer jongeren opgepakt. Zo heeft jeugd prioriteit bij de politie en er wordt meer lik-op-stuk-beleid gevoerd. Via de Aanpak risicojongeren en het project Veilig opgroeien worden jongeren ondersteund. Ook is er een convenant afgesloten met het openbaar ministerie om door gegevensuitwisseling jongeren beter te kunnen begeleiden.

Een ander aandachtspunt is het aantal kinderen dat een indicatie krijgt van Bureau Jeugdzorg. Hiermee wordt aangetoond dat kinderen die dit nodig hebben ook hulp krijgen. Wel speelt de vraag waarom zoveel kinderen hulp nodig hebben. Hier is een onderzoek naar gestart.

Op het gebied van de jeugdwerkloosheid scoort Zoetermeer negatiever dan voorgaande twee jaren. In 2006 is in Zoetermeer door gemeente, CWI en UWV de Sluitende Aanpak Jongeren ingevoerd. Onderdeel hiervan is dat jongeren actief naar het CWI worden geleid. Ze worden geregistreerd en actief begeleid naar scholing of werk. Het Verweij Jonker instituut geeft aan dat de cijfers op het gebied van jeugdwerkloosheid vervuild zijn omdat relatief veel jongeren zonder werk niet staan geregistreerd. In Zoetermeer staan in principe alle jongeren geregistreerd door de Sluitende aanpak jongeren. Vandaar de stijging.

Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht de kindvriendelijkheid van alle Nederlandse gemeenten in 2006. Ze deed dit aan de hand van twaalf indicatoren. Zie hiervoor www.kinderenintel.nl