Nieuwsbericht Topzeilen

19-3-2008

Costers beste Nederlanders in Palma

Er was redelijk wat wind voorspeld voor de 18e maart in de Baai van Palma en bij vlagen stond die wind er ook. Maar die periodes werden ook afgewisseld met momenten van windstilte. Dit bizarre weerbeeld zorgde voor wisselende resultaten van de Delta Lloyd Kernploeg.

De broers Coster doen het goed bij de mannen in de 470 klasse. Met een 4e en 7e plaats staan de broers 3e in het algemeen klassement. De oud-wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout scoorden een 9e en een 3e plaats en staan nu 5e overall bij de dames in de 470 klasse. Pieter-Jan Postma had niet zijn beste dag en kwam als 16e en 4e over de meet. Postma staat 5e op de ranglijst.

Hoewel Casper Bouman geen deel meer uitmaakt van de Delta Lloyd Kernploeg, zijn de prestaties van de windsurfer wel om over naar huis te schrijven. Op 18 maart werden in zijn klasse de laatste races in de voorrondes gevaren. Morgen, 19 maart, starten de finale wedstrijden in de Gold Fleet. Bouman en zijn trainingspartner Van Rijsselberghe starten beide tussen de beste windsurfers uit de wereld.

De twee Hollanders kwamen in race vijf als nummers een en twee over de meet. Een mooi gezicht voor de Nederlandse zeilfans maar Bouman was minder vrolijk. Hij legt uit: Ik lag anderhalve minuut voor en verdedigde netjes op mijn achtervolgers, maar raakte in de laatste ronde in een windflauwte. Dorian kwam van achteren en piepte er tussendoor. Dat is wel even zuur, maar ik werd nog tweede dus ik kan ermee leven.

Voor de windsurfers telt dit evenement en de zeilweek in het Franse Hyeres in april mee in de punten voor de nationale selectie. Punten daarvoor kunnen alleen worden verdiend met resultaten in de Gold Fleet en de Medal Race (laatste race met beste tien). Bouman staat 6e in het algemeen klassement en Van Rijsselberghe 11e.

Bij de klassen met meer dan 50 deelnemers, zoals bij de heren 470, RS:X Windsurfer en Laser wordt de vloot in de voorronde in twee of meer willekeurige groepen verdeeld. Vanaf woensdag 19 maart worden in deze klassen de deelnemers op basis van het algemeen klassement ingedeeld en varen alleen de besten tegen elkaar in de finale races. Op de laatste dag, 21 maart, zeilen alleen de beste tien tegen elkaar in de allesbeslissende Medal race.