Museon Den Haag

Persbericht

datum:
19 maart 2008

inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl) / publiciteitsfoto: www.museon.nl, bij pers

telefoon:
070-3381421 of 0616578515

foto: E. Olierook/PR - Kinderen van O.G. Heldringschool staan klaar voor 'Wandelen voor water' in het Museon met v.l.n.r. B. Molsbergen (directeur Museon), R. Sasse (directeur Simavi) en G. Huijboom (technisch directeur Duinwaterbedrijf Zuid-Holland)

Vandaag Water centraal in Museon
Tientallen organisaties en duizenden scholieren in actie voor Simavi

Vandaag ervaren duizenden Nederlandse leerlingen uit groep 7 en 8 tijdens de sponsorloop 'Wandelen voor Water' wat hun leeftijdsgenootjes in ontwikkelingslanden dagelijks meemaken: kilometers lopen met zware emmers drinkwater. In Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland organiseren bijna 60 scholen en bedrijven samen met Simavi de sponsorloop om geld op te halen voor scholen in Ghana en Bangladesh. Vanmorgen vond de aftrap plaats in Het Museon in Den Haag. De heer Huijboom, technisch directeur van Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, gaf het startschot waarna leerlingen van De Klimop, Lyceé Français van Gogh, Nutshage, De Fontein, Basisschool Statenkwartier, Eben Haezerschool en de O.G. Heldringschool aan hun wandeling begonnen.
Voor het Museon was dit een extra feestelijk moment; voorafgaand aan het startschot werd de sponsorovereenkomst getekend voor een bedrag van 100.000 euro voor de nieuwe expositie 'Levenswater'. Het Museon en Duinwaterbedrijf Zuid-Holland werken nauw samen in deze nieuwe expositie over water. De tentoonstelling opent in 2009 en geeft aandacht aan het het belang van water en de problemen rond de verdeling van schoon water.

Waarom Wandelen voor water?
Rolien Sasse, directeur van Simavi: "In Nederland stroomt het water zo uit de kraan. Dit water kun je gewoon drinken, zonder er ziek van te worden. We gebruiken dagelijks ongeveer 120 liter water. In de landen waar wij werken is dit simpelweg niet mogelijk. Water is schaars en vaak vervuild. Ongeveer 80% van alle ziekten daar hangt samen met vervuild water en slechte hygiëne. Wandelen voor Water, een initiatief van Aqua for All, wil naast geld inzamelen ook bewustwording creëren bij Nederlandse scholieren. Dit gebeurt door middel van deze sponsorloop en doordat alle scholieren die meedoen gastlessen op hun school krijgen."

Wandelen voor Water
Water is van levensbelang. Voor een gezond bestaan dient iedereen te kunnen beschikken over schoon, veilig en voldoende drinkwater. De realiteit is echter dat het wereldwijd slecht gesteld is met de toegang tot drinkwater. Het Museon stelt daarom in een hechte samenwerking met Duinwaterbedrijf Zuid-Holland en Simavi dit probleem aan de kaak met een project gericht op drinkwatereducatie.

Ook prominenten in actie
Onder het toeziend oog van onder andere de ambassadeur van Ghana, mevrouw Dr. Grace Amponsah-Ababio, de ambassadeur van Simavi, Sylvana Simons en de heer Eenhoorn, oprichter van SIGN, wandelen ongeveer 500 scholieren vandaag van het Museon in Den Haag naar de DZH Watertoren in Scheveningen, een traject van 6 kilometer.

Waar gaat het geld naar toe?
Dit jaar wordt het geld besteed aan een Simavi project voor schoon drinkwater en toiletten bij scholen in Noord-Ghana. Voor dit project werkt Simavi samen met Stichting School feeding Initiative Ghana Netherlands (SIGN). SIGN ondersteunt het nationale schoolvoedingsprogramma in Ghana, dat ervoor zorgt dat leerlingen elke dag een voedzame schoolmaaltijd krijgen. Tijdens Wandelen voor Water 2008 helpen scholen in Nederland Ghanese scholen die deelnemen aan het schoolvoedingsprogramma aan watervoorzieningen en wc's.

Museon en Duinwaterbedrijf werken samen in nieuwe expositie over water In 2009 opent het Museon de dynamische tentoonstelling Levenswater, waarin het belang van water en de problemen rond de verdeling van schoon water aandacht krijgt. Op interactieve wijze leert de bezoeker hoe water verdeeld kan worden tussen verschillende soorten gebruikers en welke consequenties dit heeft. Daarnaast komen onderwerpen als het effect van drinkwater op het menselijk lichaam, het belang van goede sanitaire voorzieningen en hygiëne aan de orde. Het Museon is voor deze tentoonstelling een samenwerking van meerdere jaren aangegaan met Duinwaterbedrijf Zuid-Holland. Naast financiële steun profiteert het Museon ook van de actuele kennis van het Duinwaterbedrijf over drinkwater.

VN-stad Den Haag

De Verenigde Naties heeft veilig drinkwater als één van de acht millenniumdoelstellingen bestempeld. Voor Den Haag als VN-stad zou het mooi zijn als Wandelen voor Water kan uitgroeien tot een traditie binnen de stadsgrenzen.

Aanvullende informatie

Over Simavi
Simavi is al ruim 80 jaar betrokken bij de gezondheid van de allerarmsten in Azië en Afrika. Speerpunten zijn schoon drinkwater, sanitatie en gezondheidszorg voor moeder en kind. Simavi ondersteunt initiatieven van lokale organisaties, omdat zij als geen ander weten wat nodig is om de basisgezondheid van de lokale bevolking structureel te verbeteren.

Museon

In het Museon is veel te ontdekken. Er zijn educatieve en aantrekkelijke exposities en programma's voor een breed publiek. Een bezoek aan het Museon is een leerzame ervaring. Op toegankelijke wijze wordt informatie gegeven over actuele thema's en ontwikkelingen in wetenschap en samenleving.